Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Industrilokal i brand i Lysekil

Omkring 45 brandmän har sedan natten till torsdag arbetat med en stor brand i en industrilokal vid södra hamnen i Lysekil. Vid 21-tiden på torsdagen var branden under kontroll och räddningstjänsten kunde lämna platsen. Polisen utesluter inte att branden kan vara anlagd och utreder händelsen som mordbrand.

Det var klockan 22.40 på onsdagskvällen som räddningstjänsten larmades om en brand i en större industrilokal i södra hamnen i Lysekil.

Under natten till torsdag och vidare under hela dagen arbetade brandmännen med släckningsarbetet.

– Det är en stor lokal det rör sig om som har skadats en hel del och det är just nu rasrisk efter skadorna, sa Johan Ytterberg, inre befäl på räddningstjänsten under torsdagsmorgonen.

Bevittnade branden

Lysekilsbon Josefin Kaldo blev vittne till branden. Från hemmet hade hon en klar överblick och kunde följa nattens dramatik.

– Jag hade verkligen första parkett till branden. Först såg vi en hög rök och att det brann i gamla delen av byggnaden. Vi kunde se att det var två öppna fönster på övervåningen och att det väldigt snabbt blev övertänt, säger hon.

Hon berättar att röken har varit kraftig men som tur är så har det mesta blåst bort ifrån villaområdet som ligger bredvid.

– Det brann rejält och ett gnistregn far runt överallt, så har det varit hela natten, säger hon.

Hennes man arbetar som deltidsbrandman och fick det initiala larmet när branden just brutit ut. Familjen tog sig därför upp från sängarna för att bevaka branden från köksfönstret.

– Men dotter var väldigt orolig och somnade på köksbordet, säger hon.

Båtar räddades från lågorna

Branden var vid morgontimmarna under kontroll, men fortfarande pågående, och hade gett stora skador på byggnaden. Lokalen är 250 meter som bredast och har tidigare varit en sillfabrik där en del av lokalen varit tom. Intilliggande lokaler riskerade dock att dras med av branden enligt räddningstjänsten.

– Det är en del båtar som har plockats ut i anslutning till den brinnande lokalen. Det är en gammal industrilokal så det ska inte befinna sig något folk där, men det är inget vi kan garantera även om vi inte fått några uppgifter om att det funnits någon i byggnaden, berättar Johan Ytterberg, inre befäl på räddningstjänsten.

Under natten till torsdag fick räddningstjänsten även hjälp av Kustbevakningen som med hjälp av vattenkanoner kunde motverka gnistregn.

– Men det är ett natura 2000-område så vi behöver vara försiktiga med hur vi släpper ut släckvattnet, säger han.

Släckvattnet kan skada viktiga livsmiljöer för hotade arter i området och måste därför hanteras varsamt i anslutning till havet.

Området är avspärrat

Området kring branden spärrades bitvis av men under morgonen släpptes trafikanter förbi platsen av brandmännen. Därefter stängdes området helt.

– Nu har vi spärrat av hela området, i vanliga fall skulle vi gjort det på en gång, men vi ville inte hindra folk att ta sig till deras arbetsplatser ute på Grötö, säger styrkeledare Peter Muld från Uddevalla.

Peter Muld är en av de brandmän som blev uppringd under natten för att hjälpa till med det omfattande släckningsarbetet.

– Här behövdes det mycket folk, det är brandmän från stationerna i Lysekil, Brastad, Munkedal, Hedekas och Uddevalla, säger han.

Arbetet med branden beräknades fortsätta under hela dagen.

– Nu har vi branden under kontroll och låter det brinna ut, och övervakar så att det inte börjar brinna mer, säger Peter Muld på torsdagsmorgonen.

Polisen utreder mordbrand

Även polis har varit på plats vid industrilokalen och en anmälan om mordbrand har upprättats.

– När branden är avklarad kommer en teknisk undersökning att ske på platsen. Men det ser ut som att de kommer att arbeta med detta en bra bit in på dagen, säger Rickard Lejon, jourhavande förundersökningsledare i Västra Fyrbodal.

Under förmiddagen meddelade polisen att det finns misstankar om att branden kan vara anlagd, enligt Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i Väst.

– I samband med att branden har startat ska någon person ha hört ljud inifrån lokalen, någon som har brötat, därav inleder vi förundersökning om mordbrand.

Kommer fortsätta att ryka

Under eftermiddagen var två olika stationer är på plats vid branden och de använde sig av höjdfordon för att spruta vatten på byggnaden ovanifrån.

Trots brand och rök vid platsen behövde inga varningar utfärdas för de boende i närheten.

Under torsdagskvällen minskade branden i omfattning och vid 21-tiden meddelade räddningstjänsten att de lämnat platsen.

– Det kommer fortsätta att ryka och småbrinna lite under kvällen men vi bedömer att vårat uppdrag är avslutat. Nu är det upp till ägaren att ta över, säger Jonas Gustafsson, inre befäl på räddningstjänsten.

Platsen kommer fortsatt att bevakas av ett vaktbolag under natten, enligt räddningstjänsten.