Karl-Olof Petersson, verksamhetschef för gymnasieskolorna i Kunskapsförbundet Väst menar att förändringen är något som branschen pratat om länge.
Karl-Olof Petersson, verksamhetschef för gymnasieskolorna i Kunskapsförbundet Väst menar att förändringen är något som branschen pratat om länge.

Industritekniskt program läggs ned

Ett av gymnasieskolans minst populära program – det industritekniska – avskaffas. I stället ska fler elever lockas till det tekniska programmet, hoppas regeringen.

ANNONS
|

De elever som börjar på det yrkesförberedande industriprogrammet i höst blir den näst sista kullen. Programmet har länge inte lockat mer än ett par procent av de sökande. Från hösten 2015 ska i stället en industriell inriktning erbjudas på det högskoleförberedande teknikprogrammet. Det betyder alltså att elever som vill bli civilingenjör kommer att samläsa med dem som vill ta jobb i industrin direkt efter gymnasiet.

–Tanken är att det ska bli ett intressant och spännande program, sade utbildningsminister Jan Björklund (FP) på en pressträff.

Björklund tillstod att innan den nya utbildningen finns på plats kommer söktrycket att gå ner ytterligare, nu när förändringen är aviserad.

ANNONS

Ingen förvåning

Enligt Karl-Olof Petersson, verksamhetschef för gymnasieskolorna i Kunskapsförbundet Väst, är förändringen något det länge har pratats om i branschen. Att i större utsträckning låta teknik och praktik mötas.

– Vi ska utbilda praktiska teoretiker och teoretiska praktiker. Det är vad som behövs i dagens industri, säger han.

Det kan också vara ett sätt att förändra bilden av programmet hos de sökande 15-åringarna. Det tankebanorna finns redan i dag hos industriprogrammet på både Birger Sjöberggymnasiet och Nils Ericssonsgymnasiet, som är teknikcollege certifierat, enligt Karl-Olof Petersson. Generellt har antalet sökande sjunkit de senaste åren, men till programmet med inriktning mot GKN Aerospace finns det ett stadigt intresse.

– Det är ett sätt att få ny kraft på de andra inriktningarna och förslaget väcker ingen förvåning hos mig.

Behålla industridelen

Beskedet om att industritekniska programmet avskaffas kommer inte oväntat för Lichron teknikgymnasium i Trollhättan. Och Marie-Louise Coon, tillförordnad rektor, tycker att det är rätt att lägga det under teknikprogrammet.

– Jag ser inget negativt med det, men det får inte bli så att man tar bort själva industriyrket som yrkesval.

Även om det i dagsläget inte är en gynnsam arbetsmarknad i vår region för industriarbetare, menar Marie-Louise Coon att det kan svänga snabbt.

ANNONS

– Dessutom är det bra att ha baskunskapen med sig, även om man vill läsa vidare.

Välkomnas från flera håll

Upplägget välkomnas av såväl industrin som Sveriges Kommuner och Landsting. Men Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan tycker att regeringen ska gå längre:

–Det är uppenbart att ungdomarna inte ser yrkesprogrammen som attraktiva. Därför borde regeringen göra om samtliga till collegeutbildningar, som ger högskolebehörighet och där arbetsmarknadens parter är med och styr.

ANNONS