Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Handelsminister Ewa Björling tillhör knappast de mest kända ansiktena i regeringen. I går kväll fanns hon på plats på Överby för att locka väljare.

Infrastrukturministern fastnade i bilkö

Handelsminister Ewa Björling (M) mötte i går fredagströtta shoppare på Överby. Tanken var att även infrastrukturministern skulle vara på plats, men hon satt fast – i en bilkö.

Eftermiddagen är höstruggigt gråkall och dugg­regnet hänger i luften när Alliansbussen parkerar utanför Ica Maxi på Överby. Inne i butiken är lysrörs­ljuset obarmhärtigt skarpt, liksom den bjärta orange färg som möter fredagsshopparna strax utanför de automatiska dörrarna.

Nyckelringar, ballonger och armband sträcks fram från flera håll, bland annat från Ewa Björlings.

Ibland har hon med sig sin hund, berättar ministerns pressekreterare, som minuterna tidigare har gnolat på Lady Gagas hit ”Alejandro” med refrängen utbytt till ”Alli alliansen”. Då bjuder hon på hundgodis och småpratar med hundägare.

Handelsministern, som i dag har lämnat hunden hemma, tar en paus från kampanjandet för att prata med TTELA.

Vi har många export beroende företag i vårt område, hur vill ni underlätta för dem?

– För det första är det viktigt att vi har ett bra företagsklimat i Sverige – man måste ju börja med att bygga upp sitt företag på hemmaplan.

Att göra det enkelt och billigt att handla över gränserna är en fråga som ligger Ewa Björling varmt om hjärtat, därför ser hon helst att tullar och skatter tas bort och avtal om frihandel förhandlas fram.

– Mitt ansvar som handelsminister är att riva handelshinder och göra det enklare. EU ska bli en enda stor marknad. Inte minst exporten av miljöteknik är viktig.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson (C), som det var tänkt skulle vara på plats, sitter fast i en bilkö. Huruvida det är någon av flaskhalsarna på 45:an som ställt till det är det ingen som känner till. När hon besökte Trollhättan i maj deklarerade hon att inga pengar skulle skjutas till varken för en ny Torpabro eller en trafikplats i Göta.

På Överby skiner en femåring upp när han får en alliansballong placerad i näven.

En och annan stannar till för att ta emot ett flygblad eller en nyckelring, men ingen tar chansen till en pratstund med någon av representanterna för Alliansen under tiden som TTELA finns på plats.

– Det är vädret, säger Handelsministern och sneglar mot den molntunga himlen, där en orange ballong sakta stiger över köpcentrets tak.