Ingen hummer – men fyra hajar

När Monica och Kaj Mattson var ute under tisdagen för att vittja sina hummertinor fick de sig en ovanlig syn. Inte bara en, utan hela fyra hajar hade tagit sig in i tinorna. Och paret är inte ensamma om sin upplevelse.

ANNONS
|

Monica och Kaj Mattson i Bovallstand var under tisdagseftermiddagen ute för att vittja sina hummertinor när de upptäckte att hungriga hajar tagit sig in i tinorna.

Monica har fiskat hummer i drygt 23 år och berättar att hon aldrig varit med om något liknande.

– Det är lite ovanligt med så många och tinorna var inte speciellt långt ut, det var strax utanför skäret. Vi var inte de enda i Bovallstrand som fick upp hajar utan de var flera som berättade samma sak, säger hon.

Hajarna släpptes tillbaka i vattnet av maken Kaj i samband med att tinorna tömdes. Monica passade då på att fånga hajen på bild.

ANNONS

– Det hela var ganska odramatiskt och Kaj vet vad han gör. Vi tror att det är pigghajar det rör sig om. De flesta var ganska små men en av dem var lite större och den dog tyvärr av sina skador som den fått när den tagit sig in, säger hon.

Kan vara tecken på ökat hajbestånd

På sociala medier är det flera som beskriver liknande upplevelser. En person hade fångat tre stycken hajar, en annan två stycken under tisdagen.

Fredrik Gröndahl som arbetar på Kristinebergs marina forskningsstation berättar att rapporter om ovanligt många pigghajsfångster började komma in redan förra året. Bland annat fångades några i hummertinor vid Blåbärsholmen utanför Skredsvik, vilket inte har skett tidigare.

– Detta kan ju vara ett tecken på att hajbeståndet håller på att återhämta sig, vilket ju är positivt. Men man ska vara försiktig när man plockar ut dem då de har en giftig pigg. Så man bör använda handskar när man hanterar dem, säger han.

Misstanken är att det är betet snarare än hummern som gör hajarna nyfikna. Den som skulle råka fånga en haj eller exempelvis torsk i sina tinor ska släppa tillbaka fångsten i havet igen.

ANNONS