Invasiva maneter hittade på västkusten

Utanför Tjörn har man upptäckt en stor mängd ovanliga vattendjur den senaste tiden. Det rör sig om ett nässeldjur som ser ut som en liten manet. Kalle Damberg och hans fru Anna råkade ut för det brännande djuret i samband med strandstädning.

ANNONS
|

Det var under förra veckan som Kalle Damberg och frun Anna var i full gång med att kratta undan löst sjögräs vid stranden som de kände att något brände till på benen. Detta var GT först med att rapportera om.

– Vi kunde inte se någonting först. Senare när vi kom ner så kunde vi se något litet som flöt runt, säger Kalle Damberg.

Kalle Damberg hade semester i sommarstugan när han hittade djuren.
Kalle Damberg hade semester i sommarstugan när han hittade djuren. Bild: Privat

De funderade på vad det vara, men när de på egen hand inte kunde lista ut vad det var för typ av manet kontaktade de Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium och fick prata med marinbiologen Björn Källström.

ANNONS

– De ringde och hade sett och känt något och med bilden de skickade kände jag igen att det inte var någon vanlig manet men en nära släkting, säger Björn Källström.

"Brände mig rejält"

Björn Källström åkte till viken som ligger på insidan av Tjörn vid Skåpesund. Han menar att maneten, eller nässeldjuret, trivs i lugna vikar bland ålgräs och tång. Något det fanns gott om vid badplatsen. Han hoppade i och simmade i ålgräsängen för att kunna studera djuret.

– Jag brände mig ganska rejält då det simmade upp ganska många på mig. Jag brukar inte reagera på vanliga maneter men jag fick stora utslag som gjorde ont hela natten, säger han.

Han samlade in ett 10-tal av de cirka 25 maneter han såg totalt och tog med dem till laboratoriet. Björn Källström har varit marinbiolog i tolv år och har ett stort intresse för havet. Han berättar att djuret, som inom vetenskapen går under det latinska namnet Gonionemus vertens, har setts i Sverige förut. Men då var det på 1930-talet.

– Tack vare värmen vi haft i sommar så trivs dem hos oss och förökar sig, säger Björn Källström.

Även om maneten setts i svenska vatten tidigare menar han att de aldrig tidigare har reproducerat sig här.

ANNONS

– Förökning har man inte sett tidigare men nu var det både stora och små. En liten manet är väldigt svår att se. I andra fall när det rör sig om vanliga brännmaneter kan man ju se dem, men det är svårt med dessa, säger han.

Bör hålla sig undan maneterna

Kalle Damberg berättar att de sett maneter varje gång de badat efter förra veckans upptäckt, men att det inte förhindrar bad under semestern.

– Vi har barn och haft gäster som badar, men vi har berättat för alla om maneterna och att inte badar där de är, säger han.

Björn Källström poängterar även att det på de flesta ställen där man badar, vid öppen kust där det finns vågor, så finns de ovanliga maneterna inte.

– Det är ingen idé att skapa panik, men man ska vara vaksam och ser man dem ska man hålla sig undan, säger han.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS