Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lennart Hildingsson
Bild: Lennart Hildingsson

Isolyckorna fortsätter – nu varnar experten

Under februari har det kommit flera dystra nyheter om personer som dött efter att ha gått genom isen, senaste under lördagen. Nu varnar både isvolontärer och räddningstjänst för den förrädisk vårisen.
– Det finns bara ett råd: Håll dig på landbacken, det finns inget att diskutera, säger Charlie Malmgren, som arbetat med att mäta isar i Göteborgsområdet i 40 år.

Under den senaste tiden har flera personer gått genom isen runt om i Sverige. Olyckor som i några tragiska fall slutat som dödsolyckor: I början av februari var en man i 65-årsåldern inblandad i en isolycka utanför Lilleby havsbad i Torslanda.

Mannen, som först räddades med hjälp av helikopter, dog efter några dagars vård på Sahlgrenskas universitetssjukhus.

Tidigare i veckan kom nyheten om fyra män som hittats i en isvak utanför småländska Sävsjö. Räddningstjänsten drog upp männen ur vattnet och utförde hjärt- och lungräddning, men deras liv kunde inte räddas.

Under natten till lördag meddelades det att de två män, som fördes till sjukhus efter ett drunkningstillbud i sjön Yngaren utanför Katrineholm, hade dött.

Charlie Malmgren har själv förlorat en nära bekant när denna gick genom isen för några år sedan. Han förklarar att isen nu, efter att ha legat ett tag, tappat väldigt mycket av sin bärighet. Tjockleken som krävdes när det var nyis går inte att använda som mått nu.

– En decimeter är jättebra när det är nyis, men med våris är det livsfarligt, säger han och fortsätter förklara hur många kan luras av att det varit kallt under natten.

– Men är de ute på dagtid, då har isen ätits upp av solen, säger han och konstaterar att även erfarna isvandrare kan luras.

Fler larm om isolyckor under helgen

Och larmen om människor som gått genom isen har fortsatt komma in under helgen:

• Under fredagen fick tre vuxna och ett barn föras till sjukhus efter det att de gått genom isen vid Ekerö.

• Under lördagen gick flera personer genom isen på Mälaren utanför Bålsta. Flera privatpersoner försökte rädda männen – men föll då själva ner i vattnet. Under lördagskvällen meddelades det att en av männen dött.

• Någon timme senare fick en person hjälpas upp ur vattnet, efter att denne gått genom isen på en mindre sjö utanför Halmstad.

Under lördagen gick flera personer genom isen på Mälaren utanför Bålsta. Bild: Stefan Reinerdahl / TT
Under lördagen gick flera personer genom isen på Mälaren utanför Bålsta. Bild: Stefan Reinerdahl / TT

I Göteborg säger man hos räddningstjänsten att varje larm om isolyckor är svåra.

– Det är alltid livshotande, säger insatschefen Lars Magnusson.

Han instämmer i att personer kan luras av isens tjocklek och inte reflektera över hur vädret påverkats dess bärighet.

– Det ställer till det för oss även, för vi har svårt att ta sig ut under räddningsarbetet. Är det öppet vatten kan man paddla ut, nu kan man själv plumsa igenom flera gånger innan man kommer fram.