Daniel Annevik håller upp en jättehummer som fiskades upp utanför Hovenäset.
Daniel Annevik håller upp en jättehummer som fiskades upp utanför Hovenäset. Bild: Karin Tottie

Jättehummer fiskades upp utanför Hovenäset

Hummerns motsvarighet till ”gammelgäddan” fiskades upp utanför Hovenäset under helgen. Det var en något häpen familj från Skara som fick upp den flera kilo tunga fångsten. — Vi blev nog lite chockade allihop, säger Karin Tottie.

ANNONS
|

Det var både vågigt och blåsigt i söndags när Karin Tottie tillsammans med sin familj gav sig ut för att vittja näten som de kastat i vattnet några dagar tidigare utanför Hovenäset.

– Vi chansade lite, vi är inga vana fiskare men vi kastar ut nätet lite då och då. Vi har sommarstuga här på Hovenäset sedan några år tillbaka, säger hon.

När hennes pappa Peter Börjesson böjde sig över relingen för att dra upp nätet så hördes snart glada utrop.

– Vi blev nog lite chockade allihop. Ingen av oss har sett en sådan stor hummer tidigare. Det var en riktig gammelfarfar, säger Karin Tottie.

ANNONS

Mobiltelefoner halades fram för att föreviga ögonblicket men fiskelyckan blev kortvarig.

– Vi släppte självklart tillbaka den igen, det är inte hummersäsong. Och personligen så tycker jag inte att man ska ta hem och äta ett sådant exemplar. Den ska vara kvar i havet och göra sitt. Om jag ska vara ärlig så tror jag inte ens att den hade fått plats i grytan, säger hon och skrattar.

Att uppskatta vikten på den massiva hummern när vågorna rullade runt båten blev något av en utmaning.

– Men vi tror att den var på mellan fyra och fem kilo, säger hon.

Svårt att avgöra ålder

Humrar växer med åldern. Men att göra en uppskattning på hur gammal en hummer är, är inte helt enkelt - men det går, enligt Andreas Sundelöf som är expert på humrar och forskare på SLU Aqua Havsfiskelaboratoriet.

– Man kan analysera proteinet som finns i en hummers hjärna för att avgöra åldern. Men då måste den vara död. Det är det enda sättet vi har idag för att kunna avgöra en hummers ålder, säger han.

Efter att ha tittat på bilderna konstaterar han att det rör sig om en hanne.

– Kul att se! Så stora individer är inte vanligt men de fångas då och då. Vid den storleken har de egentligen inga naturliga fiender mer än garnfiske, säger han.

ANNONS

Vid omkring 6-7 års ålder blir en hummer könsmogen och växer därefter ganska långsamt. Det har länge pågått ett intensivt fiske av humrar och ju mer det fiskas desto färre individer överlever till större storlek.

2017 införde havs- och vattenmyndigheten nya föreskrifter om fiske efter hummer och skärpte reglerna för att på sikt stärka hummerbeståndet som länge varit svagt.

– Förhoppningsvis leder detta till att färre humrar fångas, fler överlever till större storlek och att vi framöver kommer få se fler stora individer, säger han.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS