Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flygvapnet hedrar under fredagen en bortgången flygvapenchef med en formationsflygning tvärs över landet. Bild: Per Forsberg/Flygvapnet
Flygvapnet hedrar under fredagen en bortgången flygvapenchef med en formationsflygning tvärs över landet. Bild: Per Forsberg/Flygvapnet

Jas-formation flyger över området

Stannade du också till och blickade förundrad upp över skyn vid 16:40-snåret i eftermiddags? Då var du inte ensam. Överflygningen av fyra Jas-plan gjordes i bland annat Trollhättan och Vänersborg, med syftet att hedra en bortgången flygvapenchef.

Under fredagen vill flygvapnet hedra generallöjtnant Sven-Olof Olson, som avled tidigare i våras, genom en formationsflygning i en cirkel tvärs över Sverige.

– Vi hedrar en före detta flygvapenchef som begravs i dag. På vägen dit kommer vi flyga över två orter för att hedra honom och öva formation. Sen tar vi tar en runda runt Sverige. Att flyga i formation ingår ju i våra vanliga övningsrutiner, sa Lena Bogren, kommunikationschef på Skaraborgs flygflottilj i Såtenäs, inför dagens flygning.

Planen för flygturen löd så här: flygningen planerades utgå från F7 Såtenäs och flyga mot Örebro och vidare till Stockholm, därefter vänder planen åt sydväst mot Nyköping och Jönköping. Färden är därefter tänkt att gå mot Borås och sedan mot Göteborg och norrut.

LÄS MER: Här är Försvarsmaktens alla flygplan

Inga exakta tider

Innan flygplanen vänder tillbaka mot Såtenäs kommer de bland annat flyga över Trollhättan och Vänersborg på vägen. Flygningen startar klockan 14:45 och beräknas vara tillbaka på F7 cirka klockan 17:00, men några exakta tider för när flygplanen passerar de aktuella orterna kan inte flygvapnet ge.

– Vi vill inte göra det för kan det vara så att det ändras så blir det många som blir besvikna, säger Lena Bogren.

Inledningsvis kommer även ett gammalt jaktflyg, Draken, vara med i flygningen. Den kommer dock att avvika efter Örebro och därefter flyger Jas ensamma. Det hela är en så kallad Missing man-formation.

– Det är flygplan i formation och ett flygplan som lämnar gruppen, för att hedra de som verkat för försvarsmakten men försvunnit.