Stena Saga passerar Uddevallabron för att senare lägga till i Uddevalla hamn under coronakrisen.
Stena Saga passerar Uddevallabron för att senare lägga till i Uddevalla hamn under coronakrisen.

Jättefärja kan bli sjukhus

Passagerarfartyget Stena Saga har lagt till vid Uddevalla hamn och nu undersöks möjligheten att göra om färjan till ett sjukhus. Det rapporterar färjemagasinet Shippax.

ANNONS
|

På bara två veckor kan färjan med kapacitet för över 2000 passagerare göras om till ett sjukhus på vatten. Båten ligger till vardags i Oslo men på grund av coronaviruset så viker fraktkonjunkturen och med det också Stenas passagerarantal.

Sjöfartstidningen rapporterade under fredagen att dotterbolaget Stena Roro tagit över båten och för att hitta ett nytt användnings område då den nu inte är i bruk. Nu undersöks därför möjligheten att göra om kryssningsfärjan till ett sjukhus.

– Stena Saga är en stor nattbåt med över 590 hytter. Vi har tagit fram en design som vi kan genomföra på 2–3 veckor, där vi bygger om ventilationssystemet, sätter in larmsystem och kommunikationssystem, och vi bygger även om inredningen så att den passar. Vi avskiljer även besättningen från patienter och vidtar andra nödvändiga åtgärder, säger Per Westling, vd för Stena Roro till Sjöfartstidningen.

ANNONS

Färjan är inte tänkt att användas för intensivvård utan snarare som en avlastning för sjukhusen. I dagsläget finns det ingen beställning på en sådan renovering men man kollar inte bara i Sverige utan även Danmark, Norge och Tyskland.

– I dag finns ju ett uppenbart behov i Stockholm, så att köra Stena Saga till Stockholms hamn inom några veckor är fullt möjligt, säger Per Westling till Sjöfartstidningen.

ANNONS