Jordbävning i Dalsland under lördagsmorgonen

Tidigt på lördagsmorgonen inträffade en ovanligt stor jordbävning i norra Dalsland. Huvudskalvet hade sitt epicentrum 15 kilometer norr om Ed och följdes av flera efterskalv.
– Det blir ljudeffekter som kan låta som en sprängning, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala Universitet.

ANNONS

Klockan 04.27 kom ett förskalv som uppnådde en magnitud på 1,7 på Richterskalan. Nitton minuter senare, klockan 04.47, kom ett nytt skalv med magnitud 2,9.

Enligt Björn Lund, lektor i seismologi vid Uppsala universitet inträffar skalv av denna skala ungefär en gång om året i Sverige.

– I närheten skakar hus ganska ordentligt. Det blir ljudeffekter som kan låta som en sprängning. Då känns det kanske ännu mer om det händer på natten och man inte lyckas sova sig igenom det, säger Björn Lund.

Ett större efterskalv med magnitud 2,4 inträffade sedan klockan 04.50. Sex minuter efter det skedde ett mindre efterskalv som mätte 0,7. Allt enligt Svenska nationella seismiska nätet, SNSN.

ANNONS

SNSN driver 68 seismiska stationer i Sverige, från Veberöd i Skåne i söder till Torneträsk i norr. Stationerna samlar in data på rörelser i berggrunden i Sverige och övervakar jordbävningsaktiviteten i Sverige och utomlands. Samtliga stationer är kopplade till en central dator i Uppsala.

47 rapporter från boende i området

Under lördagsmorgonen fick Svenska nationella seismiska nätet in totalt 47 rapporter från boende i området.

– Bor man längre ifrån kan skalvet kännas längre och mer utdraget, säger Björn Lund.

Enligt Svenska nationella seismiska nätet ligger platsen för skalven inom det seismiskt mer aktiva Vänerområdet. I augusti 2021 inträffade ett skalv med magnitud 1,1 i närheten av Ed. År 2000 skedde ett skalv med magnitud 3,1 på en plats sex kilometer söder om nattens skalv.

Det största svenska jordbävningen man känner till inträffade utanför Kosteröarna den 23 oktober 1904. Skalvet, som uppmätte en magnitud på 5,4, skedde under gudstjänsten vilket fick många att fly från kyrkorna i panik. Jordbävningen märktes såväl i stora delar av Sverige som i Danmark, Tyskland, Polen och Baltikum.

Världens största jordbävning inträffade i Chile 1960, och mätte en magnitud på 9,5 på Richterskalan.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS