SKÄRPTA KRAV. Från och med 1 december skärper Arbetsmiljöverket reglerna för de som jobbar inom skogsindustrin. Några skärpta kompetenskrav för privatpersoner innehåller inte de nya reglerna.
SKÄRPTA KRAV. Från och med 1 december skärper Arbetsmiljöverket reglerna för de som jobbar inom skogsindustrin. Några skärpta kompetenskrav för privatpersoner innehåller inte de nya reglerna.

”Körkort” för motorsåg införs

Arbetsmiljöverket skärper reglerna för de som jobbar inom skogsindustrin. Bland annat kommer det att behövas ett slags körkort om man använder sig av motorsåg i yrkeslivet.

ANNONS
|

Från 1 december måste den som arbetar med motorsåg ha skyddskängor eller skyddsstövlar med sågskydd.

Den stora nyheten är att alla som arbetar med motorsåg måste klara ett teoretiskt och ett praktiskt prov motsvarande de arbetsuppgifter som ska göras. Den delen börjar gälla från 
1 januari 2015 för att alla 
ska hinna utbildas. Skulle någon därefter arbeta med motorsåg utan intyg på godkända prov blir det ett brott mot arbetsmiljölagen och arbetsgivaren får böta 
10 000 kronor.

– Vi är positiva till att Arbetsmiljöverket synar vårt arbetsmiljöarbete. Det ställs inte något krav på regelrätt körkort, men den som använder motorsåg eller röjsåg ska kunna dokumentera sina kunskaper via ett teoretiskt och praktiskt prov. Vi kommer se över 
på vilket sätt vi ska dokumentera detta, till exempel genom att tenta av våra medarbetares kunskaper samt se över behovet av repetitionsutbildning, säger Anders Johansson, personalspecialist Sveaskog.

ANNONS

Anledningen till att Arbetsmiljöverket skärper reglerna inom skogsindustrin är att branschen är en av de farligaste. Mellan åren 2007 till 2011 dog 26 personer i arbete i skogsbruket.

– Vi har på Sveaskog jämförelsevis låga nivåer på tillbud och olyckor och det är något vi via systematiskt arbetsmiljöarbete ständigt försöker minska. Tack och lov är det ganska ovanligt med dödsolyckor inom det professionella skogsbruket. Dödolyckor är vanligare bland självverksamma skogsbrukare och där behövs mer utbildning i säkerhetsfrågor, säger Anders Johansson.

De vanligaste olyckorna hos Sveaskog är fallolyckor – snava, snubbla, falla vid gång i skogsmark – slinta med verktyg vid reparationsarbeten på skogs­maskiner, samt färd till och från arbetsplatsen.

– Vi har under 2012 hittills haft fem stycken olyckor som lett till sjukfrånvaro på företaget, varav en i Västra Götaland. Ingen olycka har varit av allvarlig eller livshotande art.

ANNONS