Kaj körde på varg utanför Högsäter

Kaj Paulsson var på väg hem från affären. Plötsligt hoppade vargen fram framför bilen. – Det bara small, säger han till Bohusläningen.

ANNONS
|

Det var strax efter lunchtid på tisdagen som Kaj Paulsson var på väg hem från affären i Högsäter. Strax norr om samhället längs väg 172 dök plötsligt ett djur upp framför bilen.

– Det fanns inte en chans att stanna. Även om det gick fort förstod jag ändå att det var något stort jag kört på. Men jag blev ändå förvånad när det visade sig vara en varg. Först trodde jag det var nån form av hund, säger han.

Kaj ringde polisen som skickade dit eftersöksjägaren Jan Olsson. Han kunde direkt konstatera att det verkligen var en varg som Kaj kört på.

ANNONS

– Det såg jag direkt. Min uppgift är i första hand att konstatera att den verkligen var död. Sedan har jag flera andra uppgifter också, säger Jan Olsson.

När han väl konstaterat att vargen var död tog han kontakt med länsstyrelsen. De ska sedan se till så att vargen förs till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) i Uppsala. Där ska vargen obduceras och DNA-testas.

Nelly Grönberg på länsstyrelsen blir inte förvånad när hon hör att en varg körts över på länsväg 172 i Högsäter. Kroppefjäll är normalt sett ett område där det finns gott om vargar.

– Försvinner det en individ kommer det alltid en ny. Men vi vet inte hur många det finns just nu, säger hon.

Nelly Grönberg säger att man just nu står inför en spårningssäsong för att se över hur populationen av varg ser ut på Kroppefjäll.

– Vi vet inte vilka individer som finns där nu om det är par som markerar revir exempelvis, säger hon.

Vad gäller vargen som körts på i Dalsland säger hon att det händer då och då. Senast en varg trafikdödades i området var i Åmål i vintras, enligt Grönberg.

– Alla vargar som dödas på något sätt förs till SVA där de obduceras. Det görs också DNA-analys som sedan läggs in i de databaser som finns, säger hon.

ANNONS

Kaj Paulsson har dock hämtat sig några timmar efter olyckan.

– Det trodde jag inte att det skulle hända något sånt här när jag satte mig i bilen i morse, säger han.

ANNONS