Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karta: Så många brott sker i din kommun

Bedrägerierna fortsätter att öka och är en raket i brottsstatistiken för de senaste tio åren.

Förra året anmäldes 155 000 bedrägeribrott, enligt ännu preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet. Det är en ökning med fem procent jämfört med året innan. Men jämfört med för tio år sedan har bedrägerierna ökat med 173 procent.

Under samma period har stöldbrotten minskat med 14 procent, vilket fått polisen att tala om bedrägerierna som den nya typen av vardagsbrottslighet.

Bland bedrägerierna är ökningen särskilt stor via nätet. Ofta är första steget en identitetskapning.

– Det har diskuterats att införa en spärr så att en person inte beviljas kredit om han eller hon inte själv har låst upp systemet. Det skulle stoppa många ID-stölder med följande bedrägeri, säger Anders Olofsson, kommissarie på polisens nationella bedrägericenter, NBC, till Göteborgs-Posten.

Idén har diskuterats i en samrådsgrupp kallad Smid, samverkan mot ID-intrång, dock utan konkret framgång.

– Det är tekniskt möjligt att genomföra men det behövs en branschöverenskommelse eller någon form av portal som någon måste sköta, säger Anders Olofsson, som påpekar att detta kan införas av branschen utan lagändring.

”Branschen” består av uppåt 15 kreditupplysningsföretag. Hur intresserade är de av att samarbeta?

– Det kan jag inte uttala mig om. Vi samarbetar enbart med UC i Smid, där även Bankföreningen och Svensk Handel ingår.

Den andra stora nyordningen som behövs för att minska bedrägerierna är en förbättring av ID-korten, anser Anders Olofsson.

– Körkort är lätta att förfalska. ID-korten bör kopplas till en databas där det finns biometriska data kopplade till personnummer och namn.

I december 2013 presenterades en statlig utredning med förslag riktade mot bedrägeribrotten. Den har dock ännu inte lett till några lagförslag.

Ett förslag är att identitetsstöld kriminaliseras och kallas identitetsintrång.

– Det stoppar nog inga bedragare men det är positivt eftersom det kan ge en straffskärpning och stämmer med det allmänna rättsmedvetandet, säger Anders Olofsson.

Fakta: Brottsstatistik

Under 2014 anmäldes 1 440 000 brott i Sverige. Det är en ökning med 40 900 brott, tre procent, jämfört med året innan.

Det framgår av Brås preliminära statistik. Trafikbrotten står för en fjärdedel av årets ökning, vilket kan förklaras av att polisen inkluderat det lindrigare bötesbrottet smitning från parkeringsskada i denna brottskod. Brottstyperna som ökade mest i antal var skadegörelse, datorbedrägeri, cykelstöld, ofredande samt olaga hot.

De anmälda våldtäkterna ökade med 13 procent mellan åren, till 6 620 stycken. Våldtäkterna har ökat sedan 2005, vilket enligt Brå delvis kan förklaras av den utökade sexualbrottslagstiftningen som då trädde i kraft.

Brottstyper som minskade mest i antal var dataintrång och bidragsbrott mot försäkringskassan.