Med bara ett par månader emellan har tullen gjort enorma kokainbeslag ombord på fartyg i Uddevalla hamn. Det handlar om 25 respektive runt 70 kilo kokain.
Med bara ett par månader emellan har tullen gjort enorma kokainbeslag ombord på fartyg i Uddevalla hamn. Det handlar om 25 respektive runt 70 kilo kokain. Bild: Ulf Blomgren

Kokainbeslaget i hamnen drygt 70 kilo

I mitten på mars gjordes ett nytt stort kokainbeslag i Uddevalla hamn. Både tullen och åklagaren har varit förtegna om utredningen – men nu bekräftar åklagare Peter Larsson att det rör sig om runt 70 kilo kokain.
– Det är väldigt mycket, säger han till Bohusläningen.

ANNONS
|

Det var i början av januari som ett stort kokainbeslag gjordes på ett colombianskt fartyg i Uddevalla hamn. Det rörde sig om 25 kilo kokain med ett värde på uppemot 50 miljoner kronor på marknaden.

För bara ett par veckor sedan gjordes ytterligare ett beslag i hamnen – även det på ett fartyg från Colombia, dessutom från samma stad i landet. Något som Bohusläningen tidigare berättat.

LÄS MER:Nytt stort beslag av narkotika på fartyg i hamnen

Tre personer sitter nu häktade på sannolika skäl misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott gällande det senaste beslaget.

Tullen har varit förtegna om omständigheterna kring beslaget men på måndagen bekräftade alltså Peter Larsson, åklagare vid riksenheten för grov och organiserad brottslighet, att det rör sig om runt 70 kilo kokain. Något som P4 Väst var först med att rapportera om.

ANNONS

– Jag har inte den exakta mängden men det ligger någonstans i de nivåerna, säger Peter Larsson.

LÄS MER:Tullen bryter tystnaden om kokainbeslaget i hamnen

Hur mycket kan det vara värt på marknaden?

– Oj det har jag inte hunnit kolla på än, men det är mycket.

Nu väntar svar på analyser av beslaget och förhör med de misstänkta. De utesluter inte att det finns ett samband mellan beslagen.

– Vi jobbar brett på att utreda sammanhanget och hur det kommit dit och vilka som ligger bakom, säger Peter Larsson.

LÄS MER:Kokainet letar sig ner i åldrarna

Vid beslaget som gjordes i början av januari bekräftade tullen att det var ett av de största narkotikabeslagen i Uddevalla de senaste 30 åren. Om det nya kokainbeslaget rör sig om ett "rekord", har inte åklagaren någon uppfattning om.

– Det är mycket, men om det är rekord eller inte kan jag inte säga.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS