Kommunerna i TTELA:s område arbetar för att minska spridningen av coronaviruset.
Kommunerna i TTELA:s område arbetar för att minska spridningen av coronaviruset. Bild: Stefan Bennhage

Kommuner har infört reserestriktioner

Kommunerna uppmanar sjuka medarbetare att stanna hemma. I Vänersborgs och Lilla Edet har man dessutom infört särskilda reserestriktioner.

ANNONS

Trollhättan

Trollhättans stads följer utvecklingen kring coronaviruset och anställda ska följa myndigheternas riktlinjer.

– Vi har inga särskilda restriktioner. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och efterhand som de ändras anpassar vi oss och tar hänsyn till om det blir en fråga för våra verksamheter. Och vi överväger om tjänsteresor går att lösa på annat sätt. Det viktigaste är att alla hjälps åt och tar ansvar. När man har symtom se man till att inte sprida de vidare, oavsett sjukdom. Man ska se till att hålla sig hemma och inte gå till jobbet om man har symptom. Och tvätta händerna, säger Vivian Komstadius.

ANNONS

Läs mer: 12 coronafall inom NU-sjukvården

På onsdagen införde socialtjänsten i Uddevalla besöksförbud på kommunens vård- och omsorgsboenden, som en försiktighetsåtgärd. Det har ingen av kommunerna i TTELA:s område gjort men de betonar att det är viktigt att tänka sig för hur man agerar.

– Vi är tydliga med att om man har symtom ska man avvakta med att göra besök till man är frisk. Något totalförbud har vi inte, men det kan komma framöver, säger Vivian Komstadius.

Men skulle man inte kunna ta det säkra före det osäkra?

– Det kan man, men det är en avvägning mellan de boendes möjligheter att träffa sina anhöriga och smittorisken.

När det gäller skolorna säger hon:

– Vi följer myndigheternas rekommendationer, har man symptom ska man vara hemma.

Skyltar ska också att sättas upp vid verksamheter, skolor och boenden som uppmanar till att inte komma på besök om man har symtom.

Personal som har varit i ett riskområde men inte har symptom ska ta kontakt med sin chef.

Om man kommer till ett läge där så många inom kommunens verksamheter blir sjuka att det är svårt att utföra det dagliga arbetet måste man börja prioritera så att man kan hålla igång det viktigaste. Trollhättans stad arbetar med saken.

ANNONS

– Det finns en pandemiplan och det handlar om att omfördela personal, säger Vivian Komstadius.

LÄS MER:En död av corona – stora evenemang stoppas

Vänersborg

Inom Vänersborgs kommun har man satt in restriktioner kring personalens resor.

– Sedan några veckor tillbaka har vi satt stopp för alla utlandsresor i tjänsten. Om anställda har varit i riskområden, utan att få symtom, ska man ta kontakt med sin chef för en individuell bedömning. Ett alternativ kan ju vara att jobba hemifrån, säger kommunikatör Thomas Fridén

Man sätter också upp skyltar med information för att minska spridningen av viruset.

– Förra veckan skyltade vi alla äldreboenden och LSS-boenden med ”besök oss inte om du hostar och har feber eller om du har varit i ett riskområde.” En liknande skylt kommer upp på alla kommunala verksamheter i dagarna. På toaletterna har vi satt upp skyltar om att tvätta händer och nysa i armvecket och så. Det här har att göra med att myndigheterna påpekar det egna ansvaret, att inte föra smitta vidare, säger Thomas Fridén.

Både på skolor och äldreboenden gäller det att var försiktig.

– När det gäller skolorna är det fortfarande så att elever kan gå dit om man inte har symtom oavsett om man varit i riskområde eller inte. Och man kanske ska tänka sig för innan man hälsar på mormor som är 92 år. De äldre äldre är en riskgrupp, säger Thomas Fridén.

ANNONS

Arbetet med att begränsa spridningen fortsätter.

– Vi ser nu också över möjligheten att förstärka städningen. Och vi har veckovisa avstämningar med krisledningsgruppen (består av kommunala tjänstemän) och facken, säger Thomas Fridén.

Även i Vänersborg finns det en plan för hur man ska agera om smittan skulle påverka kommunens verksamheter.

– Vi har varit igång ett par veckor och tittat på vilka samhällsviktiga uppgifter vi måste hålla igång. Det kan bli så att vi måste flytta personal dit det behövs mest.

LÄS MER:Flygplatsen: ”Vi ser en drastisk minskning av bokningar”

Mellerud

Sophia Vikström, kommundirektör i Mellerud, säger att man inom de kommunala verksamheterna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Genom samverkan mellan bland annat de olika förvaltningarna och säkerhetssamordnare ser man till att anställda får information.

– Är man sjuk ska man stanna hemma, det ligger på var och ens ansvar. Vi har satt upp informationsskyltar bland annat på toaletterna om vikten av handtvätt. Det har förts diskussioner kring handhälsning, kramar och liknande – det bör man undvika.

Också när det gäller resor följer kommunen de officiella rekommendationer som finns.

– Vi har många anställda som arbetspendlar och åker kollektivt. Det är inget vi stoppar utan även där följer vi rekommendationerna.

När det gäller äldreboenden uppmanas besökare att visa hänsyn och inte besöka boende om man har symtom. Enligt Sophia Vikström är det för närvarande ingen kommunanställd som är hemma i karantän.

ANNONS

Finns det någon beredskapsplan ifall många skulle insjukna?

– Ja, vi har en inarbetad pandemiplan som vi i så fall följer. Hur vi agerar mer specifikt beror på vilken yrkesgrupp som är påverkad.

LÄS MER:Centrumchefen: "Än så länge är det lugnt"

Lilla Edet

Ellinor Östlund, kommunikationschef, svarar via mejl om läget i Lilla Edet:

– Kommunen har tagit beslut om restriktioner gällande internationella utbyten och utlandsresor. I övrigt följer vi ansvariga myndigheter rekommendationer och direktiv, skriver hon.

Man får inte många samtal från oroliga.

Äldreboenden och skolor informerar om att undvika onödiga besök för de mest sårbara och att aldrig genomföra besök om man har luftvägssymptom.

Friska elever går till skolan, sjuka elever stannar hemma. Kommunen följer Folkhälsomyndighetens uppmaning att människor med symtom på luftvägsinfektioner, även lindriga, ska stanna hemma för att inte smitta andra.

Information till de anställda samlas på intranätet, bland annat; är man sjuk stannar man hemma, vikten av god handhygien, samt länkar till myndigheters information.

– Beredskapsplaner uppdateras så att samhällsviktiga funktioner kan hållas igång vid eventuell hög smittspridning och sjukfrånvaro, skriver hon i mejlet.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS