Läget blir allt mer ansträngt för sjukvården. På måndagen vårdas totalt 355 patienter med covid-19 i Västra Götaland.
Läget blir allt mer ansträngt för sjukvården. På måndagen vårdas totalt 355 patienter med covid-19 i Västra Götaland. Bild: Björn Larsson Rosvall /TT

Kraftig ökning i helgen – flest coronapatienter sedan första vågens topp

Endast två dagar tidigare under pandemin har fler patienter vårdats med covid-19 på sjukhusen i Västra Götaland. Höstens senaste toppnotering kommer efter en helg då vårdbehovet på nytt ökat kraftigt.
– Vi är bekymrade nu, för vi tycker inte att vi får hejd på smittan, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

ANNONS
|

Kurvan fortsätter uppåt. Antalet patienter med covid-19 fortsätter att bli fler i Västra Götalandsregionen.

På måndagsförmiddagen är totalt 355 coronapatienter inneliggande i regionen. Inte sedan den 5 maj, då 362 patienter vårdades, har det varit så många. Dagen innan var det 375 patienter – och då peakade den första vågen.

– Det innebär att vi ännu mer får reducera elektiv vård, alltså planerad vård, och att det blir svårare och svårare att ge folk ledigt över julhelgen när det ser ut så här, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Stor ökning på Sahlgrenska

Det allt mer förvärrade läget för sjukvården i Västra Götaland oroar.

ANNONS

– Vi är bekymrade nu, för vi tycker inte att vi får hejd på smittan på det sättet som vi hade hoppats.

Ökningen har varit snabb i helgen, och antalet coronapatienter är 42 fler än i fredags. Bland annat har det blivit 17 fler patienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Vi hade lite hopp om att vi skulle nå en platå när Sahlgrenska låg still i ett par veckor, för två veckor sedan. Men nu ser vi ingen som helst utplaning, utan vi ser bara en ökning, säger Ann Söderström och fortsätter:

– Det är bara att vädja att folk följer förhållningsreglerna, håller avstånd och faktiskt bidrar. Alla måste hjälpas åt nu om vi ska få hejd på det här.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström ser hur vården i Västra Götalandsregionen blir allt mer pressad, när fler patienter med covid-19 behöver vård.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström ser hur vården i Västra Götalandsregionen blir allt mer pressad, när fler patienter med covid-19 behöver vård. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Hög belastning på IVA

33 patienter vårdas på måndagen med covid-19 på IVA i regionen, vilket är färre än vid vårens topp.

– Det är ett väldigt högt tryck på intensivvården över huvud taget, inte bara med covid-19, just nu. Det är mycket annan vård som kräver intensivvård.

Just intensivvårdskurvan för covid-19 har annars inte stuckit uppåt på det sättet.

– Det har den inte, men belastningen är ändå väldigt hög. I våras var det lugnare med övriga patienter i intensivvården. Nu är det ett högre tryck, och så ser det ut i hela Sverige. Trycket på intensivvården totalt sett är högre, även om andelen som vårdas på grund av covid-19 är lägre.

ANNONS

Behöver mer vårdpersonal

Region Stockholm har i veckan vädjat om mer personal för att stärka upp. Bemanningsläget är ansträngt även i Västra Götalandsregionen.

– Vi har en kommande vaccination framför oss som också kommer kräva en hel del personal. Så kan man jobba i vården är man välkommen att höra av sig.

Förra veckan lyfte Socialstyrelsen sjukfrånvaron bland personal på landets sjukhus som ett stort problem. Det är alltjämt något som också pressar vården i Västra Götaland.

– Det är väldigt ansträngt. Då tänker vi också på kommande julhelgen, för är det ansträngt nu, hur ska det då se ut i jul?

Nationella råd har börjat gälla

Samtidigt som flest covid-19-patienter sedan i maj vårdas på regionens sjukhus, är det drygt en vecka till julafton. De nya nationella råden, för att minska smittspridningen under jul- och nyårshelgen, har således också börjat gälla.

Ann Söderström betonar vikten av att följa alla råd, och själv göra allt man kan för att undvika att fler blir sjuka nu.

– Vi måste hjälpas åt. Det beror faktiskt på dig och mig hur vi ska klara det här.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS