Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Kraftig brand i hamn i Uddevalla – båt sjönk och varning till allmänheten utfärdades

Räddningstjänsten larmades under söndagskvällen till Uddevalla hamn, där två båtar började att brinna sent under söndagskvällen. En av båtarna har sjunkit till botten och räddningstjänsten har även behövt ta hand om en oljeläcka.
Till följd av den kraftiga rökutvecklingen utfärdades ett VMA, men det togs bort i takt med att bränderna släcktes.

Larmet om en pågående båtbrand kom till SOS Alarm vid 21.30-tiden.

Två stationer med flera enheter larmades till brandplatsen. Branden pågick intill Sjöräddningssällskapets station där flera enheter nu arbetar med att släcka båtarna.

Enligt uppgifter till Bohusläningen var det två större fritidsbåtar som brann, och som uppskattas till ungefär tio meter i längd. Räddningstjänsten fokuserade initialt på den ena av båtarna.

Det andra brinnande båten flöt dock runt på vattnet samtidigt som räddningstjänsten och Sjöräddningssällskapet försökte få kontroll på situationen.

VMA borttaget – branden under kontroll

Räddningstjänsten utfärdade på grund av rökutvecklingen ett VMA (Viktigt meddelande till allmänheten), som uppmanade personer och boende i området runt Junokajen gå inomhus och stänga sina fönster och ventiler.

Enligt SOS Alarm har en av de brinnande båtarna nu sjunkit till botten.

– Det är en pågående insats men flera enheter på plats. Även Sjöräddningssällskapet är behjälpliga. En av båtarna har sjunkit till botten och det arbetas fortfarande med den andra, säger Sören Gustavsson, teamledare på SOS alarm strax innan 23.00.

Klockan 23.20 meddelar räddningstjänstens vakthavande befäl, Patrik Karlsson, att bränderna nu var släckta. På grund av den minskade rökutvecklingen valde man då att avfärda det VMA som tidigare gått ut.

– Vi har släckt branden nu, så det är under kontroll och inte längre någon rökutveckling, säger Karlsson.

Längre insats

Vid tiden hade man fortfarande två enheter vid platsen, plus insatsledare. Insatsen kan dock komma att dra ut på tiden.

– Det är lite andra saker som det beror på, till exempel att det har läckt lite olja som vi kommer behöva länsa in.

Enligt polisen ska ingen ha kommit till skada i samband med branden. Orsaken bakom är fortsatt oklar, men en förundersökning har inletts.

– Ja, vi rubricerar det som allmänfarlig vårdslöshet. Vi vet inte varför det har börjat brinna, men vi behöver sätta den rubriceringen för att kunna utreda, helt enkelt, säger Gittan Carlsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Fyrbodal.

Runt klockan 01.40 meddelar räddningstjänsten att deras insats är avslutad. Visst saneringsarbete återstod, men det sköttes av en tredje part.