Kraftig industribrand – svart rök över Göteborg

En kraftig brand utbröt i en industribyggnad i Lundby under söndagskvällen. Ett 40-tal från räddningstjänsten var på plats under natten. Gasflaskor i byggnaden har lett till flera explosioner. Ett viktigt meddelande till allmänheten gick ut där alla i området uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

ANNONS

Under söndagskvällen utbröt en brand i en industribyggnad på Hisingen, vid Ramberget. Enligt räddningstjänsten ska det inte vara någon verksamhet i byggnaden. Både polis, räddningstjänst och ambulans har funnits vid platsen under kvällen.

I ett pressmeddelande skrev räddningstjänsten att det rörde sig om en "fullt utbruten brand" och att ett 40-tal räddningspersoner var involverade i släckningsarbetet. Det är också bekräftat att det funnits gasflaskor i byggnaden och att några av dessa har exploderat. Räddningstjänsten bedömde inte att gasflaskorna var en risk för allmänheten då flaskorna befann sig inuti byggnaden.

LÄS MER:Se filmen på branden

Allmänheten uppmanas att gå inomhus

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) i Göteborg, Västra Götalands län, gick ut där alla i området uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Allmänheten uppmanades att inte gå i närheten av branden.

ANNONS

Ett antal personer har av säkerhetsskäl fått lämna sina lägenheter på en adress på Herkulesgatan.

– Just nu evakuerar vi åtta boenden, berättade Joakim Hansson, vakthavande befall vid polisen region Väst, strax efter midnatt.

Polisen uppgav att de spärrade av ett område på en 300 meters radie.

– Det är full räddningstjänst, det brinner stabilt därute. Vi biträder med att hålla deras avspärrning, sa Joakim Hansson.

Något som också räddningstjänsten kunde bekräfta.

– Vi har spärrat av en rejäl bit kring området, sa räddningstjänstens larm- och ledningsoperatör.

LÄS MER:Vittnet: "Det regnade aska"

Pågick hela natten

Det tros bli ett omfattande och långvarigt släckningsarbete på platsen och enligt räddningstjänsten kommer insatsen pågå under hela natten.

– Räddningstjänsten är på plats med 10 enheter, säger Nina Janowicz teamledare vid SOS alarm.

Enligt ett vittne till GP ska även en helikopter vara på plats.

– Det brinner jättemycket i en stor lokal, det smäller och grejar. Det är öppna lågor, det brinner jättemycket, berättade vittnet Samson för GP.

Jobbar kvar med full styrka

Vid fem-tiden på måndagsmorgonen skriver räddningstjänsten i ett pressmeddelande att branden mattats av och att VMA hävts från klockan 05:00. Räddningstjänsten meddelar att släckningsarbetet kommer att pågå under stora delar av måndagen.

– Vi har ungefär lika mycket folk på plats som i går, runt 40 stycken, de har bara bytt av varandra under natten, säger Rolf Kagelind vid räddningstjänsten.

ANNONS

På plats ska det råda stor rasrisk, vilket räddningstjänsten menar kan försvåra arbetet.

Det finns inga uppgifter om personskador.

Enligt polisen har det lugnat ner sig något på platsen.

– Vi är kvar men inte med så mycket folk. Nu ser vi till att det inte kommer in något folk längs gatorna och till platsen, säger Joakim Hansson.

Enligt Joakim Hansson har polisen inlett en förundersökning gällande mordbrand.

– Det är något vi gör generellt för att kunna hänga upp den tekniska undersökningen på något, det är rutinmässigt, säger han.

Evakuerade kan återvända hem

På måndagsmorgonen meddelar polisen att de evakuerade ska ha kunnat återvända till sina bostäder.

– De kunde återvända vid 05-tiden eller strax därefter, men sen är det inte säkert att de vill återgå, socialtjänsten hjälper till med det, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS