Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/17

Kraftigt åskväder över Göteborg

Ett intensivt åskoväder drog på måndagskvällen in över Göteborg. Räddningstjänsten fick även flera larm om bränder i Göteborgsområdet till följd av blixtnedslag.
– Det var omkring 500-600 blixturladdningar i Göteborg under måndagskvällen, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Det var strax innan klockan 22 på måndagskvällen som de första åskknallarna nådde centrala Göteborg. Räddningstjänsten larmades även om flera bränder som troligtvis orsakats av blixtnedslag.

Bland annat var det en mindre brand I ett skogsområde vid Stubbvägen i Partille. Räddningstjänsten larmades även till en brand i Änggårdsbergen i Göteborg.

– Det är troligtvis på grund av åskan, vi är på väg fram där men det är lite eländig terräng, berättade Mikael Lindgren, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Men räddningstjänsten kunde snabbt lämna platserna, då det inte rörde sig om några omfattande bränder.

– Det var lugnt på alla ställen, sa Martin Olsson vid räddningstjänsten Storgöteborg.

"Väldigt stark åska"

Enligt vädertjänsten Foreca rörde det sig inte om något större åskväder.

– Men det ligger precis över Göteborg, och det är en väldigt stark åska, sa Ingrid Erron, meteorolog på Foreca.

Totalt i Sverige var det 656 blixturladdningar, någonstans mellan 500 och 600 av dessa beräknas ha inträffat över Göteborg.

– Majoriteten av alla blixturladdningar var i Göteborgsområdet, sedan drog åskan ut över Orust och Tjörn, säger Erik Rindeskär.

Tillfällig skur

Som mest uppmättes 6,4 millimeter regn under måndagskvällens oväder. Och det var bara ett tillfälligt avbrott från sommarvärmen. Tisdagen väntas bjuda växlande sol och temperaturer på mellan 25 och 30 grader i Göteborg.