Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund hoppas att det initiativ som har tagits i Västra Götaland för att förbättra arbetstiderna kommer att synas i hela landet.
Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund hoppas att det initiativ som har tagits i Västra Götaland för att förbättra arbetstiderna kommer att synas i hela landet.

Krafttag för bättre arbetstider inom vården

Anställda som mår dåligt, ofrivilliga deltider för hälsans skull, en allt högre arbetsbelastning, scheman med arbetstider långt över åtta timmar per dag. Få heltidsanställda i vården klarar av ett heltidsjobb där nattarbete ingår. Det är bakgrunden till det krafttag som Vårdförbundet nu tar i Västra Götaland kring arbetstiderna.

ANNONS
|

– Arbetstiderna har alltid varit på tapeten i Västra Götaland. Folk mår dåligt av nattarbete i en tjänst där även dag och kväll ingår och många tvingas begära tjänstledigt för att gå ner i arbetstid. Sedan tre-fyra år tillbaka då alla tjänster innebär dag, kväll och natt har frågan blivit än mer aktuell, säger Ola Sjöholm, Vårdförbundets vice ordförande i Västra Götaland.

I går samlades närmare 130 medlemmar, chefer och förtroendevalda på Bohusgården för att diskutera en förändring av arbetstiderna. I konferensen, som fortsätter i dag, deltog i går även förbundsordföranden Anna-Karin Eklund.

Tydligare här

Hon säger att diskussionen förs även på andra platser i landet men att frågan har blivit tydligare i Västra Götaland just nu i samband med bland annat strukturförändringar och neddragningar av personal.

ANNONS

– I dag bedrivs dessutom en helt annan vård nattetid på sjukhus och i hemmen än tidigare. Våra kunskaper behövs dygnet runt och vi ser också en större utbredning av beredskap och jourer än tidigare. Förläggningen av arbetstiderna har inte hängt med.

Med Västra Götaland som föregångare tar Vårdförbundet nu ett rejält tag för att anpassa arbetet efter dagens situation. Under konferensen diskuteras bland annat vad de vårdanställda vill i framtiden, vad forskningen säger om nattarbete och riskerna med det för patienter och personal.

– Vi är överens om en arbetstidsförkortning för de som jobbar natt. Vi måste lyfta säker vård-perspektivet. Fler misstag begås på natten än på dagtid, säger Anna-Karin Eklund.

Ej regleras centralt

Krafttaget sker parallellt med avtalsrörelsen men frågan kan aldrig och ska aldrig regleras i ett centralt avtal, säger hon.

– På tisdagen ska strategier och förslag arbetas fram och de ska sedan tas med till arbetsplatserna för att försöka skapa lösningar där. Det viktiga är att få igång en process för att visa att det här kan man göra hos oss.

”Bra initiav”

– Det är ett jättebra initiativ som har tagits i Västra Götaland och jag hoppas att det kan få bäring i hela landet, säger Anna-Karin Eklund.

ANNONS

Maria Ahlgren och Inga-Lill Haij är avdelningschef respektive barnsjuksköterska på Näls barnklinik och de är själva nöjda med sin situation på jobbet.

– Vi har bra arbetstider som vi hoppas kunna förmedla här. Men vi vill också förbättra oss och hoppas att vi kan lära oss något nytt kring det, säger de.

ANNONS