Krogar slår larm - kokainet ökar

Kokainbruket ökar och ungdomarna pratar öppet om det, säger Uddevalla-krögare som tycker att klimatet har hårdnat i centrum på kvällar och nätter. De ser det som ett samhällsproblem som alla måste engagera sig i.

ANNONS
|

För några år sedan var Uddevalla aktivt i det nationella projektet Krogar mot knark. Det fasades ut i takt med att läget på krogarna kändes bra. Nu återupptas det efter att flera krogar i somras slog larm om problem med narkotika, främst kokain.

En av dem är Varvet by Butlers. Delägaren Tobias Johansson säger att situationen förändrades drastiskt under sommaren.

Flera gånger varje kväll på helgerna såg eller misstänkte personalen att någon hade tagit kokain.

– De kanske gick ut ett tag, kom in och gick direkt till toaletten, sedan var de helt öppna med att ha tagit något och gjorde kanske high five, eller sade något öppet trots att personal stod bara ett bord bort. Ibland kunde vi se spår på toaletten, säger han.

ANNONS

– Respekten för drogen har försvunnit. Man förstår av snacket att det är kokain, men det kan vara andra droger också, eller tabletter.

En säkerhetsfråga

Stämningen är ändå bra, säger Tobias Johansson. Drogpåverkade personer stoppas i dörren eller måste lämna stället. Många reagerar bara med en axelryckning "OK då går jag någon annanstans". Den som avslöjas med narkotika blir avstängd ett år.

Men framför allt är det en säkerhetsfråga för personal och gäster. Med droger följer en ökad risk för bråk och uppgörelser, med allt vad det kan innebära.

Ägarna till Harrys och Guldsmedsgården har liknande erfarenheter. De berättar bland annat att om ett tillfälle då de stoppade och avvisade en kille som precis hade lagt upp en lina kokain i förrummet till toaletten.

På både Varvet och Harrys/GG handlar det om gäster i blandade åldrar från alla samhällsklasser men det är vanligast i 25-30 årsåldern.

"Det är ingen big deal längre"

Även på Mortens märker man att attityden har förändrats och det gäller droger överlag.

– Det är ingen big deal längre, inget hysch hysch, det är inte som när man själv var yngre, att narkotika användes av en lite udda grupp, säger Thomas Nilsson, en av ägarna.

Det är sällan som man hittar narkotika inne på Mortens. Men för ett tag sedan försökte en gäst som omhändertogs för fylleri, kasta ifrån sig en påse med pulver.

ANNONS

På hamburgerrestaurangen McDonald's längst ner på Kungsgatan, mittemot bussterminalen på Kampenhof, handlar det mer om att restaurangen blir en allmän samlingsplats, säger ägaren Svante Olsson.

Gästerna är allt från små barn till pensionärer men i gruppen 12 -20 år är det många som samlas här som på en fritidsgård.

Många kommer direkt efter skolan, andra står i gäng utanför och det är nära till Kampenhof där mycket av narkotika- och alkoholhandeln sker.

– Jag vill inte säga att droger är det stora problemet utan det är mer klientelet som vistas hos mig för att vi har generösa öppettider som gör att det kan kännas hotfullt att vistas i sådana lokaler, säger Svante Olsson.

Del av det offentliga rummet

Han säger att McDonald's har blivit en del av det offentliga rummet, det vill säga det område där människor samlas.

Samtidigt har området krympt i takt med att centrum avfolkas, butiker slår igen och kunderna försvinner till Torp, och det är inget bra område längre.

– Det är ett samhällsproblem, det är så lite liv och rörelse i centrum att vi har skapat en arena där det finns utrymme för andra typer av verksamhet än de som vi vill ska finnas där. Stadskärnan ska vara en trygg miljö men så är det inte idag, det är en tråkig och inte så säker miljö.

ANNONS

Svante Olsson vill få bort alla mörka utrymmen och gränder som uppstått i centrum, platser som skrämmer bort folk och istället blir tillhåll för skumma affärer.

– Kortsiktigt-öppna gaturummet så att bilar kan köra överallt, det blir fler ögon som ser och man får bort de mörka punkterna, uppmanar han.

– Belysningen är så klart jätteviktig, och fler besöksanledningar som till exempel en stor fin simhall.

Ett samhällsproblem

Anders Hansson och Moa Lycke på På Kerstin på torget tycker också att det handlar om ett samhällsproblem. De menar att myndigheterna lägger över allt mer ansvar för ordning och trygghet på enskilda näringsidkare och andra.

De beskriver sig som en restaurang snarare än en krog och säger att stämningen är familjär som i ett vardagsrum.

– Det gör att de som har en annan agenda inte trivs hos oss. Givetvis är vi medvetna om att det förekommer droger men det är väldigt sällan som vi avvisar någon av den anledningen, säger Anders Hansson.

"Vi måste ta gemensamt ansvar"

Alla som vi har talat med vill ha mer samarbete med polisen. Polisen är bra, säger de men de måste komma ut mer på stan och verkligen gå in på krogarna, inte bara kolla läget från dörren.

Men framför allt är det ett gemensamt problem.

ANNONS

– Vi måste ta ett gemensamt ansvar, det handlar om fastighetsägare, vi som näringsidkare, men framför allt kommunen eller politiken måste ta ett stort ansvar. Vi måste komma till insikt om vad som händer i centrum för är vi inte överens om problembilden kommer vi ingen vart, säger Svante Olsson.

ANNONS