Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kvinna blev kränkt av namn på pizza – anmälde till JK

Kvinnan blev kränkt när hon såg namnet ”Cheesus christ” på pizzamenyn – och anmälde restaurangen till Justitiekanslern (JK).
”Fruktansvärt diskriminerande för mig som troende kristen” tyckte kvinnan.
Men den ostprydda pizzans namn bryter inte mot lagen, konstaterar nu JK.

Det var under kvällen på Lucia som en anmälan skickades till JK. Det gällde namnet på en pizza som fanns på den göteborgska restaurangen Joe Farelli's meny.

– Vi har haft den i väldigt många år. Vi älskar den pizzan, säger Joe Farellis ägare Lars-Erik ”Lalle” Morberg.

Religiösa gästens reaktion: ”Hånar min religion”

Pizzan i fråga går under namnet ”Cheesus christ” – något som fått en troende besökare att se rött.

”När jag påpekade att de har en pizza vars namn hånar min religion och att jag känner mig diskriminerad och kränkt på grund av det, svarade chefen till mig: ’då får du vara det’”, står att läsa i anmälan till JK som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Vände sig till Antidiskrimineringsbyrå – och JK

Kvinnan bakom anmälan säger sig ha kontaktat Antidiskrimineringsbyrån Väst, men menar att hon inte fått rätt hjälp därifrån.

”Därför ber jag er att få restaurangen att ta bort hånande namn på pizzan ur sin meny. Jag ber er att hjälpa mig och alla andra troende kristna som bor i Sverige och kan känna sig diskriminerade precis som jag om de påträffar en liknande situation.”

På Avenykrogen bakom pizzan – som nu alltså synats av Justitiekanslern – är man inte van vid reaktioner av denna sort. Detta trots att ”Cheesus christ” funnits på menyn i uppåt 20 år. Trots anmälan finns heller inga planer på att döpa om den.

Ägaren om pizzan: ”Väldigt populär och väldigt god”

– Det är bara den här personen som reagerat så. Vi har inte ens funderat på att någon skulle kunna göra det, hur kan man ens ha en sådan åsikt om den? Hon kanske hade en dålig dag, säger Lars-Erik ”Lalle” Morberg och tillägger:

– Den är väldigt populär och väldigt god.

Och anmälaren, som anser att pizzans namn utgör hets mot folkgrupp enligt tryckfrihetsförordningen, får inte heller medhåll av JK. Bland annat då en restaurangmeny inte är att betrakta som en tryckt skrift som framställts i tryckpress.

Ingen förundersökning om hets mot folkgrupp

”Det står dock klart att någon sådan uppgift som kan utgöra ett tryckfrihetsbrott inte har spritts. Förundersökning avseende tryckfrihetsbrott skulle alltså inte inledas även om det efter ytterligare utredning visade sig att tryckfrihetsförordningen är tillämplig. Förundersökning för tryckfrihetsbrott ska inte inledas”, skriver JK i sitt beslut.