Det handlar om en kvinna i 30-årsåldern som vårdas på iva-avdelning. Arkivbild.
Det handlar om en kvinna i 30-årsåldern som vårdas på iva i Borås. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Kvinna i 30-årsåldern vårdas på iva i Borås efter Astra-vaccinering

Ännu ett svenskt fall utreds för misstänkt koppling mellan blodproppar och Astra Zenecas vaccin. Det ska röra sig om en kvinna i 30-årsåldern som vårdas med respirator på iva i Borås, enligt BT.

ANNONS
|

Läkemedelsverket har en pågående utredning på Södra Älvsborgs sjukhus efter ett fall av en misstänkt biverkan till följd av Astra Zenecas vaccin.

Enligt Borås Tidning rör det sig om en vårdanställd kvinna i 30-årsåldern som vaccinerades med Astra Zenecas vaccin i början av mars. Efter två veckor ska kvinnan ha förts till sjukhus med akuta buksmärtor och blodproppar.

Kvinnan vårdas nu med respirator på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Borås.

– Hon är så pass dålig att hon behöver hjälp med andningen bland annat, har Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, tidigare sagt.

Fallet är det andra bekräftade fallet i Sverige där det handlar om en konstaterad kombination av blodproppar och låga nivåer av blodplättar hos en person som fått Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

ANNONS

– Vi kan inte nu säga om det finns ett orsakssamband med vaccinet, sa Veronica Arthurson.

LÄS MER:”Jag har väntat ett år – nu kan jag äntligen gå och klippa mig”

65-plussare vaccineras med Astra Zeneca

Det sedan tidigare kända svenska fallet rör en kvinna i 60-årsåldern som avled. Läkemedelsverket granskar också ytterligare ett dödsfall, en man i 60-årsåldern. Där har låga nivåer av blodplättar konstaterats, men ännu inga blodproppar.

Under torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att Astra Zenecas vaccin åter kan användas för att vaccinera personer över 65 år i Sverige. Men vaccinet är fortfarande pausat för användning bland yngre personer.

– Därför är vår bedömning att man nu återigen kan använda vaccinet för de som är 65 år eller äldre. Här har man inte sett de här sällsynta, allvarliga biverkningarna, sa Anders Tegnell, under en pressträff i veckan som gick.

Utredningen fortsätter

Utredningen kring ett eventuellt orsakssamband mellan Astravaccinet och blodproppar samt låga nivåer av blodplättar av EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) fortsätter. Nya besked väntas komma efter påsk.

Läkemedelsverket uppmanar vården att vara särskilt vaksamma på den aktuella kombinationen.

– Jag vill passa på att säga att det är viktigt. Om man har patienter med både misstänkt blodpropp och låga nivåer av blodplättar ska man verkligen rapportera det, även om det är ett mycket pressat läge för personalen, säger Veronica Arthurson.

ANNONS

LÄS MER:Vaccinet avlastar sjukvården

Under tiden väntar personer under 65 år som fått den första dosen av Astra Zenecas vaccin på den andra. Men då dos nummer två ska tas mellan 9 och 12 veckor senare finns det gott om tid att hinna utreda de misstänkta allvarliga biverkningarna, menar Anders Tegnell.

– Vi ger inte den andra dosen förrän vi vet mer i frågan. Så fort kunskap kommer, kommer vi att förmedla den. Men det är ingen akut situation. Alla kan vänta ytterligare ett antal veckor utan problem, sa han under torsdagens pressträff.

Den som fått Astra Zenecas vaccin mot covid-19 kan behöva kontakta vård vid följande symtom:

· Flertal och nytillkomna större blåmärken och/eller ett flertal punktformade blödningar i hud/slemhinnor.

· Näsblödning som är svår att stoppa.

· Svullnad, rodnad eller uttalad ömhet i ben eller arm (ej lokalt kring injektionsstället).

· Kraftig huvudvärk.

· Kraftig buksmärta.

· Plötslig andnöd och/eller bröstsmärta.

Källa: Folkhälsomyndigheten

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS