Lärarfack nöjda med avtal

3,5 procent i löneökning och vinst i arbetstidsfrågan. Det blev resultatet av läraravtalet som blev klart i torsdags eftermiddag. – Vi har vunnit milsvidder, säger Linda Forssén, ordförande för Lärarförbundet i Trollhättan.

ANNONS
|

Med tanke på omständigheterna, med en svår ekonomisk situation för landets kommuner, tycker hon att avtalet blev en framgång.

Den stora frågan om lärarnas så kallade förtroendetid löstes genom en kompromiss.

Lärare i arbetslag eller på en skola kan gå över till semestertjänst eller minska förtroendetiden till fem timmar från tio i veckan. Men då garanteras de som gör det 1 500 kronor i höjd månadslön.

– Om kommunerna vill detta, då måste det få kosta, säger Linda Forssén.

Hon tycker att detta var en vinst i förhandlingarna som handlar om förtroende för lärarna. För att förbereda lektioner ska man inte behöva vara låst av att vara kvar på skolan.

ANNONS

– Alla lärare jobbar minst tio timmar i veckan i förtroendetid. Lärarna är en ambitiös yrkesgrupp, säger hon.

”Ologiskt”

Larz Blomqvist är ordförande för Lärarnas Riksförbund i Trollhättan och har dessutom som leda-
mot i LR:s förbundsstyrelse arbetat intensivt med förhandlingarna i omkring två veckor.

– Vi är nöjda över att vi har lyckats värna arbetstiden och sett till att lärarna har kvar sina ferietjänster, säger Larz Blomqvist.

– Medlemmarna gav oss i styrelsen ett tydligt uppdrag – skriv inte bort ferietjänsten! Den är garantin för att lärarna behåller egen professionell tid och är också den mest lämpliga arbetstidslösningen för skolan, menar Larz Blomqvist.

– Det är ganska ologiskt att arbetsgivarna vill ha lärarna i skolan den tid då eleverna inte är där, säger han.

Avtalet blev inte bra utifrån LR:s ambitioner, men mycket bättre än vad motparten, Sveriges kommuner och landsting, önskade: nollavtal och semestertjänst.

– Lärarnas Riksförbund fick därför ägna mycket energi åt att bemöta angreppet och opinionen har vänt till vår fördel, säger Larz Blomqvist.

Oprioriterat

– I avtalet finns en möjlighet att sälja bort förtroendearbetstiden för en summa pengar. Det var inget som vi prioriterade. Men man kan nog räkna med att arbetsgivaren kompenserar den kostnaden med att då låta dessa lärare undervisa mer.

ANNONS

3,5 procent i löneökning är i paritet med andra avtal som slutits på arbetsmarknaden i år, men på lång sikt har lärarnas löner släpat efter, påpekar Larz Blomqvist.

ANNONS