Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trots den relativt lugna situationen för covid-19-vården, med få inlagda patienter, finns en beredskap för att den fortsatta smittspridningen i samhället kan leda till en ökad belastning igen. Bild: Andreas Olsson
Trots den relativt lugna situationen för covid-19-vården, med få inlagda patienter, finns en beredskap för att den fortsatta smittspridningen i samhället kan leda till en ökad belastning igen. Bild: Andreas Olsson

Lågt antal patienter vårdas på sjukhus för covid-19

Trots fortsatt smittspridning i hela Västra Götaland håller sig antalet personer med behov av sjukhusvård för covid-19 på en relativt låg nivå. Samtidigt innebär sommarbemanningen i NU-sjukvården, som alltid, en påfrestning.

Varje sommar är en utmaning för sjukvården. Befolkningen utmed kusten ökar mycket med alla delårsboende och turister. Fast 2020 är inte som andra år. För även om det är fritt fram för resor inom Sverige är de utländska besöken i området betydligt färre än normalt. Något som i sin tur till stor del beror på Norges restriktioner och landets stängda gräns mot Västra Götaland.

– De indikationer vi har är att det inte har varit lika många att ta hand om i år. Att det är färre som rör sig i vårt område vittnar väl även besöksnäringen om, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på NU-sjukvården.

Ansträngt för vårdpersonal

Många vårdanställda har gått på semester, generellt något senare än vanligt på grund av den höga påverkan covid-19-vården hade tidigare i sommar.

– Det är alltid ansträngande för vissa delar av sjukvården men det är ingenting som skiljer sig från tidigare somrar, säger Niklas Claesson.

Smittskyddet i Västra Götaland konstaterar att det förekommer smittspridning av coronaviruset i hela Västra Götaland utan undantag så det är inte läge att koppla av. Risken finns att nya utbrott kommer.

– Absolut, den beredskapen har vi hela tiden för att ta emot fler patienter om det skulle behövas.

Fem personer på IVA

Enligt den dagliga statistiken var det på tisdagen ingen patient med covid-19 som vårdades på intensivvårdsavdelning i NU-sjukvården. Totalt sett i Västra Götaland rör det sig om fem till tio iva-patienter.

– Det har legat på denna relativt låga nivå i några veckor nu och förhoppningen är att det håller i sig och att det blir allt färre. Men det bygger på att vi alla fortsätter vara restriktiva med socialt umgänge, är noga med att tvätta händerna och följer restriktionerna, säger Niklas Claesson.

Sjuvården fortsätter att uppmana alla att följa restriktionerna i samhället noga så att belastningen på covid-19-vården inte ökar igen.

Den 11 augusti kl. 11:00 fanns det totalt 49 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 7 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården: 4 personer varav 0 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 35 personer varav 4 på IVA

Sjukhusen i Väster: 3 personer varav 0 på IVA

Skaraborgs sjukhus:5 personer varav 2 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus: 2 personer varav 1 på IVA

Källa: VGR Data och analys