Näl i Trollhättan.
Näl i Trollhättan. Bild: Andreas Olsson

Lägst antal coronapatienter på en månad

Inom NU-sjukvården vårdas nu 44 patienter för covid-19. Det är det lägsta antalet på över en månad. Men trots det låga antalet handlar det troligtvis om tillfälligheter.

ANNONS

Sedan den 17 mars har NU-sjukvården vårdat patienter för covid-19. Den högsta uppmätta siffran mättes den 9 maj då 64 personer fick vård men sedan har kurvan gått långsamt neråt.

I dagsläget är det 44 personer som får vård varav fem personer får intensivvård. Det är det lägsta antalet patienter på över en månad och även det låga antal patienter som får intensivvård sticker ut då det var i slutet av mars som det var så få som var i behov av intensivvård.

– Det är framförallt IVA-patienter som har gått ner jämfört med en vecka sedan. Det kan man spekulera i vad det beror på men bedömningen är att det troligen är tillfälligheter. Analyser får vi göra längre fram, säger NU-sjukvårdens kommunikationschef, Niklas Claesson.

ANNONS

Att stirra på dagssiffrorna är inget som ger en indikation över hur läget faktiskt ser ut inom NU-sjukvården så för att kunna göra bedömningar utgår sjukvården från de senaste sju dagarna räknar på genomsnittet.

– De senaste sju dagarna har vi legat relativt konstant på drygt 50. Så vi ser även att när vi skriver ut kommer det in nya.

Så även om kurvan pekar neråt är det inte dags att börja pusta ut än. Siffrorna visar bara på antalet bekräftade fall men inom NU-sjukvården är det flera personer idag som har misstänkt smitta.

– Idag har vi fler karantänpatienter än vanligt. Ett tjugotal med misstänkt smitta men inte konstaterad.

Den 27 maj kl. 10:00 fanns det totalt 297 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 65 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården:

44 personer varav 5 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

153 personer varav 39 på IVA

Sjukhusen i Väster:

23 personer varav 4 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

35 personer varav 9 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

42 personer varav 8 på IVA

Källa: VGR Data och analys

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS