Personalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset får arbeta hårt under coronapandemin.
Personalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset får arbeta hårt under coronapandemin. Bild: Olof Ohlsson

Larmet: Nedgången har stannat av – coronaviruset sprids mer igen

I några veckors tid såg det positivt ut. Antalet nyinlagda patienter med covid-19 på Sahlgrenska blev allt färre. Men den senaste veckan har trenden brutits. Det nya coronaviruset sprids allt mer igen. Chefläkaren Thomas Brezicka är oroad över utvecklingen.
– Det här var en liten bris inför en storm som kan komma i sommar, säger han.

ANNONS

Vid en första anblick kan kurvan som helhet se positiv ut. Från ett genomsnitt på 23 inlagda patienter med covid-19 per dag när det var som värst, till tolv inläggningar per dag nu.

Men bakom den senaste tidens utveckling har oron vuxit på Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) – och nu slår man larm.

– Det vi ser är att inläggningarna av patienter med covid-19 har ökat sista veckan, i stället för att minska. Det har blivit en puckel efter att det pågått en minskning av antalet inläggningar en lite längre tid. Det är väldigt oroväckande, säger Thomas Brezicka, chefläkare på SU.

ANNONS

Puckeln som syns innebär ett snitt på 13 patienter per dag snarare än tolv. Med tanke på att det är ett rullande medelvärde över sju dagar gör det att SU reagerar.

För sett till kurvan har förändringen varit tydlig, menar Thomas Brezicka.

– Kurvan har börjat plana ut långvarigt på ett sätt som är oroväckande.

Kurvan över nya inläggningar på SU har planat ut.
Kurvan över nya inläggningar på SU har planat ut. Bild: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Förväntade sig inte ny platå

Hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström har tidigare pratat om platåer och nedgångar för regionen som helhet. Men förhoppningen har varit att platån vid toppen skulle bli den enda, enligt Thomas Brezicka.

– Vi förväntade oss att det skulle hålla på och öka, sedan lägga sig på en platå ett tag, och sedan gå nedåt i takt med att smittspridningen i samhället minskade. Då förväntade vi oss inte platåer mer än möjligen i enstaka dagar som en slump.

Han fortsätter:

– Det är väldigt oroväckande att kurvan nu planar av, för det betyder att smittan har börjat spridas mer igen.

Ett mardrömsscenario är en ny uppgång.

– Nu handlar det om hur det utvecklar sig de närmaste dagarna, om kurvan viker nedåt vilket vi innerligt hoppas på. Den får absolut inte stiga upp till samma nivå som tidigare igen.

LÄS MER:Vänersborg kan ha "superspridare" av coronaviruset

"En effekt av tre helger"

Thomas Brezicka ser att läget på sjukhusen speglar följsamheten till rekommendationerna.

ANNONS

– Vi ser detta nu som en effekt av tre helger: Lönehelgen kring den 24:e, valborgshelgen och helgen därpå. Det var fina helger då folk rörde sig mycket, vilket gett en effekt på antalet inläggningar.

Med sommar och semestrar i antågande gör det honom oroad.

– Det här var en liten bris inför en storm som kan komma i sommar, om inte människor gör allt de verkligen kan för att förhindra smittspridning och inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

LÄS MER:Coronasmitta inne på rättspsyk

Ser att fler slappnar av

Personerna som läggs in på SU för covid-19 är även människor i aktiv ålder, 40-60 år, menar Thomas Brezicka.

Även personer yngre än 40 läggs in, betonar han, och han ser själv hur allt fler verkar slappna av.

– Saker och ting ser mer normala ut överallt. På vägarna har det blivit väldigt mycket trafik, det är mycket folk i affärer och som rör sig på stan. Det är inte alls samma stämning som när coronan kom. Då var det tomt överallt, nu ser det ut som vanligt igen.

Han fortsätter:

– Det borde inte vara så men jag kan förstå att det är så. Folk ser med glädje hur dödstalen är på väg ner och att antalet slutenvårdade minskar, samtidigt som det fina vädret gör att människor börjar tröttna. Då börjar folk slappna av och återgå till ett normalt beteende. Det är då det blir som farligast.

ANNONS

LÄS MER:Därför är Vänersborg så hårt drabbat av coronaviruset

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS