Samtliga sju som åtalades för grov ekonomisk brottslighet dömdes på fredagen i Vänersborgs tingsrätt. Fyra av dem fick fängelsestraff och tre fick villkorligt. Värst blev det för bygg-vd:n Magnus Röing som dömdes till 3,5 års fängelse och näringsförbud i sju år och för näringslivsprofilen Leif Bengtsson, som fick ett fängelsestraff på 2,5 år.
Samtliga sju som åtalades för grov ekonomisk brottslighet dömdes på fredagen i Vänersborgs tingsrätt. Fyra av dem fick fängelsestraff och tre fick villkorligt. Värst blev det för bygg-vd:n Magnus Röing som dömdes till 3,5 års fängelse och näringsförbud i sju år och för näringslivsprofilen Leif Bengtsson, som fick ett fängelsestraff på 2,5 år. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Leif Bengtsson döms till fängelse

Sju personer stod åtalade misstänkta för grov ekonomisk brottslighet i rothärvan. Samtliga fälldes för ansvar. Näringslivsprofilen Leif Bengtsson döms till 2,5 års fängelse medan vd:n för byggbolaget Magnus Röing döms till 3,5 års fängelse och näringsförbud i sju år.

ANNONS
|

Göteborgaren Stefan Eriksson, 69 år, får ett års fängelse, den 59-årige vänersborgaren Anders Gustafsson får ett års fängelse och de övriga tre villkorlig dom med samhällstjänst.

I centrum för brottssamarbetet stod den 58-årige näringslivsprofilen Leif Bengtsson och den 49-årige bygg-vd:n Magnus Röing. Till sin hjälp ska de enligt åtalet, som handlar om grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och grovt bedrägeri, haft fem andra personer som bland annat ordnat rotkunder till byggföretaget.

Systematik och förslagenhet viktig för bedömning

Rättens ordförande, rådmannen Per Hjort, kommenterar i ett pressmeddelande att avgörande för utgången i målet är att det ska rubriceras som grova brott då tingsrätten sett den klara systematiken och den förslagenheten som kännetecknar brottsligheten.

ANNONS

I domens sammanfattning konstateras det på ett väldigt klart sätt: ”Genom att på olika sätt använda människor i sina egna nätverk, föräldrar, syskon, vänner och i vissa fall till och med betala ersättning för att få kunder att ställa upp har de tilltalade gemensamt satt samhällets kontrollfunktion ur spel.”

Betydelsefullt i domen är också att samtliga meddömda i bedrägeridelen döms som gärningsmän och inte som medhjälpare. Alla misstänkta ska i den här delen ha varit lika aktiva att värva rotkunder och genom bevisningen av till exempel e-postmeddelanden har det framkommit att de varit fullt medvetna om brottsupplägget.

Inget arbete har utförts

Brottsplanen ska i stora drag enligt åklagare Per-Olof Hermansson gått ut på att osanna fakturor på renoveringar hos rotkunderna skrivits fast några byggjobb inte gjorts eller bara delvis. Sedan har rotersättningen gått till byggbolaget och pengar undanhållits staten.

Skatteverket uppmärksammade upplägget 2015 och inledde en granskning, som dels ledde till upptaxering av de inblandade och att Ekobrottsmyndigheten kopplades in två år senare. De sju misstänkta blev då också polisanmälda för ekonomisk brottslighet, så att det även blev en brottsutredning.

Nu fem år senare har alltså Vänersborgs tingsrätt beslutat att huvudsakligen fälla samtliga i enlighet med åtalet. Tingsrätten lägger i sin bedömning mycket vikt vid just att utredningen kommit fram till att något arbete inte har utförts alls eller i den omfattning som Magnus Röing, som ytterst ansvarig för byggbolaget, sökt rotavdrag för.

ANNONS

Ställde upp mot ersättning

Det bevisas dels genom att kunderna uppgett att just inget arbetet utförts hos dem överhuvudtaget och att de ställt upp mot ersättning eller för att göra en annan person en tjänst. Dels bygger tingsrätten domen på den e-postkommunikation som skett där innehållet i meddelandena i mångt och mycket avslöjar att något arbete inte skett.

Dessutom tas också det faktum upp att underlag för redovisat nedlagd arbetstid och materialkostnad inte stämmer överens med fakturan som rotavdraget ska täcka. I 132 av 137 fall har tingsrätten kommit fram till att arbete inte gjorts som kan styrka de rot-avdrag som Magnus Röings byggbolag ansökt för. Sammanlagt har bedrägerierna lett till att närmare nio miljoner kronor betalats ut av Skatteverket till byggbolaget.

Stefan Erikssons del i det hela handlar om att hans två bolag fakturerat byggbolaget felaktigt i 113 fall för påstådda arbeten som inte utförts. Efter vissa avdrag till Eriksson skulle sedan pengarna återföras privat till Röing. Röing har också i denna del undanhållit moms till staten. Bakom själva planen, som var första ledet i rotbedrägeriet ligger framför allt Leif Bengtsson, som även varit den som förmedlat kontakten mellan Magnus Röing och Stefan Eriksson.

Här är de olika punkterna de inblandade döms för:

  • Magnus Röing fälls för grovt bedrägeri i 132 fall och grovt bokföringsbrott vid fem tillfällen. Han frias från fem grova bedrägerier under 2011-2012 och grovt skattebrott från mars 2011- februari 2015, vid 29 tillfällen. Straffpåföljden blir 3,5 års fängelse och näringsförbud i sju år.
  • Leif Bengtsson fälls för 55 fall av grovt bedrägeri 2011-2015, men frias för ett grovt bedrägeri 2012. Straffet för hans del blir 2,5 års fängelse.
  • Vänersborgaren Anders Gustafsson döms till ett års fängelse för 30 grova bedrägerier februari 2011-december 2014.
  • Göteborgaren Stefan Eriksson får ett års fängelse för medhjälp till grovt bokföringsbrott vid fem tillfällen under 2011-2015 och näringsförbud i fem år. Han frias dock för medhjälp till grovt skattebrott vid 29 tillfällen.
  • Den 54-åriga kvinnan från Trollhättan döms till villkorlig dom med samhällstjänst i 175 timmar för sex grova bedrägerier men frias också för grova bedrägerier under 2012.
  • Samma påföljd får också den före detta idrottsprofilen från Trollhättan, 59 år. Han döms däremot för tio grova bedrägerier. Även han frias från grovt bedrägeri under 2012.
  • Den 38-årige vänersborgaren döms till villkorlig dom och samhällstjänst i 225 timmar för grovt bedrägeri vid 12 tillfällen och det under drygt 1,5 år, 2013-2014.

LÄS MER:Så mycket riskerar de rotåtalade vid fällande domar

LÄS MER:Detta har hänt: Rothärvan

LÄS MER:Skattebrott klaras ofta upp – ”Finns mycket substans”

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS