Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Lill-Maries Lillputtland lockar tusentals besökare

Pensionären Lill-Marie Boström har skapat ett eget miniatyrsamhälle i hemmet i Herrljunga som hon kallar för Lillputtland. Där kan besökare promenera runt och se ett fyrtiotal kända byggnader – på bara några minuter.

Lill-Marie Boströms Lillputtland ligger mitt ute i skogen mellan Herrljunga och Floby, och det är inte helt enkelt att hitta dit. Men följer man den krokiga lilla grusvägen kan man snart skymta en miniatyrvärld som är omöjlig att missa.

Det ena huset efter det andra dyker upp och på långt håll kan man nästan tro att det är riktiga hus. I dörröppningen till kaféet står Lill-Marie och välkomnar sina gäster och bjuder in för en nybakad budapestbakelse och en kopp kaffe.

Hon har varit uppe och fixat sedan tidig morgon.

– Jag är i gång hela dagarna. Jag är inte den som kan sitta still precis, säger hon och skrattar.

Lill-Marie Boström som har byggt Lillputtland utanför Herrljunga.
Lill-Marie Boström älskar att fixa och dona i trädgården: ”Jag är inte den som kan sitta still precis”. Bild: Thomas Johansson

Intresse för hantverk

Lill-Marie valde att flytta ut till huset 1994 och kände ganska tidigt att hon skulle bli tvungen att hitta något hon kunde sysselsätta sig med för att inte bli allt för rastlös om dagarna.

– Hamnar man i skogen så måste man ha något att göra när man blir gammal. Jag tycker att det är roligt att pilla i trädgården, säger hon.

Intresset för hantverk av olika slag har nästintill alltid funnits där. Men det var först efter en utflykt till den pittoreska byn Åsle Tå som de nya idéerna växte fram. Hon blev kär i de små backstugorna från 1800-talet.

– Jag fick se de här gulliga husen. Efter det sa jag bara till mina vänner att jag skulle åka hem och bygga dem, de vet att jag är enveten.

Välkända byggnader

Lill-Marie visar vägen till Lillputtland som startar med miniatyrhus av Åsle Tå och därefter fortsätter till en ankdamm som hon själv har grävt. Blickar man uppåt och ser sig omkring kan man se apor, änder, svanar och älgar som väcker liv i trädgården.

Längs med vägen dyker det upp ett fyrtiotal kopior av kända byggnader så som Skogsryds restaurang i Borås, Läkarvillan från Saltön, Carl Larsson-gården och Hälleviksstrands kyrka – för att nämna några.

– Jag har fått höra många historier genom åren, speciellt från restaurangen som brann ner, säger hon.

Några av Lill-Maries släktingar dyker senare upp och hennes bror Tomas Boström stannar till vid Hälleviksstrands kyrka och pekar på de små detaljerna som avslöjar att det ligger många arbetstimmar bakom.

– Jag tycker att kyrkan är riktigt fin. Hon har skurit ut varje bit och sedan satt ihop alla, det är helt makalöst, säger Tomas.

Lill-Marie Boström vid Hälleviksstrands kyrka som finns på Orust.
Lill-Marie Boström vid Hälleviksstrands kyrka som finns på Orust. Bild: Thomas Johansson

Små lekstugor för barn

Något som lockar barnfamiljer lite extra är de tre små lekstugorna – där vuxna måste ducka för att inte slå i huvudet – men som barnen kan leka fritt i med diverse olika leksaker.

– De är väldigt populära. Jag var nästan tvungen att göra lekstugor, så att barnen inte skulle gå in i husen, säger hon.

Under de senaste 27 åren har tusentals besökare letat sig dit från flera olika länder. Lill-Marie berättar att resenärer från Tyskland, England, Frankrike, Holland och Norge till och med har besökt de små husen.

– Det är helt fantastiskt att de vill komma hit och titta på det jag har skapat.

Lillputtland har sommaröppet några dagar in i augusti, men snart har det blivit dags för Lill-Marie att sätta upp all julbelysning som vanligtvis brukar ta tre månader att få på plats. Älgar, änder och svanar ska bytas ut mot renar, snögubbar och änglar – och i november välkomnar hon återigen besökare till ett vinterland.

– Det är nästan som en saga med alla belysningar.