Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mild vinter. Att det inte snöat så mycket i vinter är inte direkt något som påverkar kommunernas budget för snöröjning. Halkbekämpning och att ha maskiner och personer i beredskap kostar pengar.

Lite snö betyder inte klirr i kassan

Det har varit en mild vinter, men lite snö betyder inte självklart sparade pengar. – Halkbekämpningen kostar mycket, säger Britt-Inger Norlander, teknisk chef på Lilla Edets kommun.

Ett par rejäla snöfall, mer har det inte blivit i vinter, inte än i alla fall. Lite snö betyder lite plogning vilket i sin tur leder till pengar över i snöröjningskassan, eller?

– Det har varit en mild vinter utan så mycket snöfall men det har varit mycket halkbekämpning och saltning. Vi har även beredskap som ligger och kostar pengar. Det har kanske blivit lite billigare hittills men inte mycket, säger Elisabeth Linderoth, gatu- och parkchef på Trollhättans stad.

I Lilla Edet är man inne på samma linje.

– Oftast lurar man sig på att det inte snöat så mycket, men det handlar inte bara om snöröjning. Det är mycket halkbekämpning som kostar och även om det inte snöar har vi stora kostnader för vi har bundit upp personal och har fordon som ligger i beredskap, säger Britt-Inger Norlander, teknisk chef på Lilla Edets kommun.

I Vänersborgs kommun tror man att man kommer få lite pengar över, även om det inte rör sig om några stora summor.

– En normal vinter är vi kanske ute sju gånger med full styrka ungefär, i år har vi varit ute fyra gånger, säger Gunnar Lundberg, chef för Vänersborgs kommuns gatuenhet.

Kan ni använda pengarna som blir över till något annat?

– En sådan här vinter med varierande temperatur mellan plus och minus sliter på vår beläggning. Asfalten slits betydligt tuffare än om man får vinter med vit vägbana. Om vi skulle få pengar över så skulle vi kunna använda dem till beläggningsunderhåll, det är den möjligheten som finns, säger Gunnar Lundberg.

Även i Melleruds kommun är man medvetna om att en vinter utan snö skadar vägarna, något som blir dyrt på lång sikt.

– Vi har naturligtvis inte behövt ploga så mycket men när det fryser så går vägarna sönder snabbare, på lång sikt blir asfaltskostnaden större, säger Patrik Tellander, gatu- och parkchef på Melleruds kommun.

Än är inte heller vintersäsongen helt slut. I Trollhättan och Lilla Edet har man beredskap mars ut, i Mellerud april ut. Det går därför inte heller att sammanställa vad vinterns vägunderhåll kostat, budgeten ligger även årsvis så snö i slutet av året kan påverka slutresultatet.

– Vi lägger budget år för år och vi vet inte hur det blir i slutet av året. Och om det blir pengar över efter senvintern hinner vi inte göra slut på dem innan året är slut. Det vi inte använder går tillbaka till kommunkassan, säger Elisabeth Linderoth, Trollhättans stad.