Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Västtrafiks vd Lars Backström,  Thomas Wahlberg och sjukvårdsdirektör Ann Söderström Bild: Anders Ylander
Västtrafiks vd Lars Backström, Thomas Wahlberg och sjukvårdsdirektör Ann Söderström Bild: Anders Ylander

Lokala restriktionerna i Västra Götaland förlängs

De skärpta regionala rekommendationerna förlängs till och med 6 juni, meddelar Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande. Samtidigt tar man bort de särskilda råden som gäller skolorna.

Smittspridningen av covid-19 sjunker i regionen, men inte tillräckligt snabbt, skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

Under förra veckan minskade antalet nya fall av covid-19 i Västra Götaland med fyra procent jämfört med veckan innan. Det var tredje veckan i rad med en minskning, men smittspridningen är fortfarande på en hög nivå och därför förlänger regionen de lokala restriktionerna till och med 6 juni.

– Det är viktigt att alla förstår att situationen fortfarande är oerhört allvarlig. Vi får inte släppa efter för tidigt nu utan vi måste alla göra vad vi kan för att hindra smittan från att spridas i samhället, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i pressmeddelandet.

Förändring för skolorna

Men man gör nu en förändring vad gäller skolorna: skolornas särskilda rekommendationer utgår nu.

”Det innebär att gymnasieskolorna i Västra Götaland, om det lokala smittoläget så tillåter, från och med måndag 17 maj kan ha närundervisning med samtliga elever på plats i skolan”. Men här måste respektive skola och kommun göra egna bedömningar av läget.

– Smittspridningen ser mycket olika ut inom regionen. Därför ger vi inte en generell rekommendation till samtliga gymnasieskolor i Västra Götaland. Det viktigaste är att varje enskild kommun och skola gör en bedömning utifrån sina förutsättningar. Det behövs kraftfulla begränsningar på många håll även i fortsättningen, säger Thomas Wahlberg i pressmeddelandet

Nytt om resor

En annan förändring som man gör gäller rekommendationen om resor. Smittskyddet förtydligar att den som måste resa behöver göra det så smittsäkert som möjligt – både på resan och på resmålet.

De skärpta lokala restriktionerna gäller nu till och med 6 juni, men omprövas kontinuerligt utifrån det epidemiologiska läget.

Fakta: Regionala rekommendationer i Västra Götaland 17 maj – 6 juni

De regionala rekommendationerna är tillägg i Västra Götaland som gäller utöver Folkhälsomyndighetens nationella föreskrifter och allmänna råd.

• Du bör begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din mindre krets, bör ni undvika att vara nära varandra. Umgås helst utomhus, men tänk på att hålla avstånd även där.

• Du bör undvika platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljande sällskap.

• Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och försök träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum. Om du har luftvägssymtom, även lindriga, stanna hemma.

• Om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Det gäller både under resan och på resmålet. Var även noga med att du kan ta dig hem på ett säkert sätt om du skulle få symtom.

• Använd engångsmunskydd (detta gäller personer födda 2004 och tidigare) när du reser med kollektivtrafik, så länge det råder utbredd samhällsspridning av covid-19.

• Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.

Källa: Västra Götalandsregionen