Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Bara dagar efter förlossningen dog Maris lilla dotter. Foto: Privat.

Maja dog efter brister i vården

Bara dagar efter förlossningen dog Mari Olaussons lilla dotter. Men det hade inte behövt bli så. Enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO) var det brister i vården som orsakade dödsfallet.

Det var i maj förra året som Mari Olausson och hennes sambo Michael var höggravida med sitt första barn. Mari var fullt frisk och hade inte upplevt några problem fram till dess.

– Nej, varken hon eller jag. Vi hade bra värden hela tiden och åt inte ens järntabletter, säger Mari Olausson till Göteborgs-Posten.

Den 23:e maj hade graviditeten gått över tiden med två veckor, och de blivande föräldrarna fick en tid på Mölndals BB för att sätta igång förlossningen. Men när Mari lagts in på sjukhuset började hon och Michael ana oro.

Trots att de var på plats på utsatt tid, klockan 07:15 på morgonen, fick de vänta till klockan elva i ett besöksrum med korgstolar. De tyckte också att personalen kändes osäkra och oengagerade.

– Vi kände ganska snabbt att det inte kändes rätt. Det var väldigt mycket personal. Vi hade flera olika barnmorskor och det kändes inte som att de hade tid till något. De var dåliga på att informera, säger Mari Olausson.

På kvällen tog personalen ett beslut om att pausa förlossningen under natten, och dagen därpå började Mari må dåligt. Hon fick hög feber och kräktes. Michael upptäckte att dottern i Maris mage hade en dalande puls och han larmade personalen. Det blev ett urakut kejsarsnitt och Mari sövdes.

När Maja föddes var hon livlös, men kunde återupplivas efter flera försök. Hon hade allvarlig syrebrist och blodförgiftning, och fördes akut till Östra sjukhuset eftersom Mölndals BB inte hade en neonetalavdelning att ge henne vård.

Mari och Michael fick vänta i flera timmar på en ambulans som skulle ta dem till Östra sjukhuset, och då var Mari riktigt dålig. Även hon hade drabbats av den blodförgiftning som den nyfödda dottern hade.

– Jag var nedsövd när de transporterade henne dit och min sambo stannade med mig.

Klockan 01.15 den 28 maj somnade Maja in. Läkarna lyckades inte hålla henne vid liv. Föräldrarnas känslor och frågor var många. Mari vände sig till den barnmorska som hon haft kontakt med under graviditeten och hon var förvånad.

– Hon kunde inte förstå att det hade hänt oss som var så friska.

De anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), vars granskning nu visar att förlossningen aldrig borde ha genomförts på Mölndals BB. En förlossning i vecka 42 klassas som en riskförlossning och de har Mölndals BB inte kompetens att hantera.

"Det är inte förenligt med god och säker vård att oerfarna specialister i stort sett lämnas ensamma med att handlägga riskförlossningar. Kontakt med bakjouren borde ha tagits såväl före igångsättningen som under förlossningsförloppet, speciellt som övervakningen redan vid starten visade ett patologiskt mönster" skriver IVO.

– Det här känns fruktansvärt, naturligtvis, säger Mari Olausson.

– Men även om inget kan rädda Maja så hoppas vi att det här kan innebära att ingen annan drabbas. Det var därför vi anmälde.

Görel Nergelius är chefsläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och hon säger att de ser allvarligt på händelsen.

– Det är en väldigt allvarlig händelse. Vi har gjort en egen anmälan enligt Lex Maria och sen har patienten själv gjort en anmälan till IVO, säger Görel Nergelius.

Patienten tycker att sjukvården är alldeles för skyddad från insyn, hur ser du på det?

– Det är beklagligt att hon fått den bilden, men vi har ju gjort en anmälan i syfte att utreda och komma tillrätta med detta. Vi gör allt för att lära oss och visa på våra egna brister för att bli bättre.