Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Man sköt mot polisen - blev skjuten själv

En man avlossade skott mot polisen på gamla E6 i Väröbacka och flydde mot järnvägsrälsen där han sedan tog sikte igen. Mannen sköts då av polis och avled senare på Varbergs sjukhus av sina skador.

– Han avled klockan 16.30 på sjukhus av sina skador, säger polisens presstalesperson Hans Lippens.

Varför dödsbeskedet kom först senare under tisdagskvällen förklaras med att polisen sökte anhöriga till mannen.

– Vänner och bekanta räknas inte som anhöriga utan vi vill ha tag på föräldrar och syskon, säger Hans Lippens.

Det var runt tvåtiden på tisdagen som polisen kallades till området Nasaret i Väröbacka. En trafikolycka hade inträffat och en av de inblandade, en man i 30-årsåldern hade blivit aggressiv och misshandlat flera personer på plats.

– Först misshandlade han den person han krockade med och sedan ger han sig på ett vittne också. Då är polis redan på väg, säger Hans Lippens.

När polisen sedan anländer till platsen och befinner sig cirka tio meter från mannen så avfyrar han ett skott mot dem. Ingen polis kommer dock till skada. De avvaktar med att besvara elden och tar genast skydd för att invänta förstärkning.

LÄS MER: Cyklade rakt in i skottdramat

Både insatsstyrka, helikopter och förhandlare kallades till platsen. Efter att ha avfyrat skottet mot polisen flydde mannen mot järnvägsrälsen som ligger i anslutning till vägen. Enligt vittnet Anders Franzén, som passerade platsen under dramat, placerade sig mannen på mage intill rälsen och riktade där jaktgeväret med kikarsikte mot polisen.

– Där hade han en bra överblick över vägen, säger Hans Lippens.

När mannen för andra gången tar sikte mot polisen svarar polisen med att skjuta honom.

– Enligt de uppgifter vi fått ska han ha träffats i området runt vänster arm och axel, säger Hans Lippens.

Mannen omhändertogs av polis och fördes med ambulans till Varbergs sjukhus. Polisen eskorterade ambulansen och flera poliser följde även med in på akutmottagningen.

– Det är rutin när en brottsmisstänkt transporteras. Hade han haft lindiga skador hade han kunnat springa ifrån sjukhuset, säger Hans Lippens.

Men senare under tisdagskvällen meddelas att mannen avlidit av sina skador. En brottsplatsundersökning inleds under tisdagskvällen och är beräknad att avslutas under onsdagsförmiddagen. Även tre separata förundersökningar har inletts:

– Åklagare inleder en förundersökning om misshandel och en gällande försök till mord på polisen. Sedan utreds nu även polismännen av åklagarkammaren för polismål, säger Hans Lippens.

Flera personer blev vittnen till dramat. Sara Wiktorsson från Väröbacka var på väg mot Varberg när hon tvingades vända om på grund av händelsen:

– Det kom en man i en bil som vevade ner rutan och varnade alla oss som var på väg mot platsen. Han sa att det var en man med vapen. Jag var väl 50-70 meter från där polisen stod, säger hon och berättar att hon själv kunde se mannen med vapnet.

Bild: Elsa Henriksdotter
Bild: Elsa Henriksdotter