Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Man vill inte riskera nyval"

Budgetrysaren i riksdagen närmar sig med stormsteg. Sverigedemokraterna kan som vågmästare fälla regeringen - men SD:s lokala företrädare duckar på frågan hur partiet bör rösta.

Den 3 december ställs det oklara parlamentariska läget i landet på sin spets när den S och MP-märkta minoritetsregeringen med stöd av V ska försöka få igenom sin budget i riksdagen. Sverigedemokraterna har som tredje största parti en vågmästarroll och den stora frågan som hänger i luften nu är hur partiet tänker rösta - fäller SD regeringens budget och tvingar fram ett eventuellt nyval?

SD:s partiledning har ännu inte lämnat något förhandsbesked. Och i skrivande stund vill inte heller partiets lokala företrädare i Trollhättan och Vänersborg säga hur partiet borde rösta.

– Vi har givetvis diskuterat den här frågan ganska ingående på lokal nivå och jag vet mycket väl vad både jag och våra partimedlemmar i Trollhättan tycker. Men det är inget som jag tänker kommentera i tidningen nu innan. Du får höra med riks om du vill ha några kommentarer, säger Lasse Henriksen, ordförande för SD i Trollhättan.

Hans partikollega i Vänersborg, Kurt Karlsson, är inne på samma linje.

– Omröstningen den 3 december är ju väldigt viktig, men jag tänker inte säga något nu på förhand, säger han.

Paul Åkerlund, socialdemokrat och kommunalråd i Trollhättan, är spänd på hur SD kommer att rösta. Men han menar att han inte känner någon större oro.

– Orolig och orolig, det är jag inte direkt, även om läget är allvarligt. Men jag tror ändå att de flesta partier vill undvika nyval. SD är ju bra på att vapenskramla, men vi får se vad som faktiskt händer när det är dags, menar Paul Åkerlund.

Han konstaterar samtidigt att det parlamentariska läget är väldigt osäkert.

– Det kan bli ännu mer bekymmersamt nästa år när Moderaterna har en ny partiledare på plats. Jag är inte heller helt säker på att regeringen kommer att se likadan ut hela mandatperioden, det går ju att tänka sig även andra konstellationer.

Som vaddå?

– Det går ju att tänka sig en variant där S och MP regerar ihop med Folkpartiet, jag vet flera Folkpartister ute i landet som tycker så.

Gunnar Lidell, Moderat kommunalråd i Vänersborg, är kritisk mot regeringens budget och fokuserar på alliansens budgetförslag.

– Sett till valresultatet är ju frågan om S, MP och V överhuvudtaget har mandat för sin politik. För mig är det viktigaste att vi får den bästa budgeten för Sverige och det är alliansens förslag. Hur SD röstar har jag ingen aning om. Blir det nyval så får vi ta det då.

Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage