Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Marcus Göthberg, Joanna Terning och Alexander Göthberg Andersson hoppas få med sig flera båtsugna barn ut på havet i sommar.

Marcus bjuder barnen på gratis båtutflykt

Kranföraren Marcus Göthberg, 34, tyckte synd om alla barn på kusten som inte får åka båt. I söndags annonserade han ut gratis turer ut på havet till alla som inte har råd. Nu har annonsen drygt 30 000 visningar.

"Hej! Är du en ensamstående förälder med dålig ekonomi som känner att du och ditt barn inte får uppleva sommarens guldkorn?"

Så börjar Trollhättebon Marcus Göthbergs Blocket-annons. Med den vill han och flickvännen Joanna Terning nu erbjuda gratis båtturer till barn vars föräldrar inte har råd att ordna havsutflykter.

– Jag är själv uppväxt på havet. Mest på Korstensholmen, där min egen 7-årige son också växer upp just nu. Men det finns många barn som inte får komma ut på sjön. Hur känns det när man kommer tillbaka till skolan och alla andra berättar sina historier? säger Marcus Göthberg.

I söndags lade Marcus upp sitt erbjudande på Blocket. Sedan dess har hans idé delats minst sagt flitigt på bland annat Facebook, och annonsen har i skrivande stund (onsdag eftermiddag) runt 32 000 sidvisningar.

– Jag har fått hundratals mejl. Några som bara har skrivit och visat sin uppskattning, men mest av folk som är intresserade. Det här blev lite större än jag trodde, men nu måste vi sätta oss ner – jag och min flickvän – och gå igenom alla de här mejlen. Jag vill verkligen inte svika någon som är intresserad, förklarar Marcus Göthberg.

Marcus Göthberg berättar att många av mejlen innehåller hjärtskärande historier från föräldrar – ofta ensamstående – som verkligen vill ta med sig sina barn ut på sjön, men som inte har råd. Förfrågningar kommer dock också från dem som helt enkelt inte har tid över.

Marcus är sedan länge medlem i Uddevalla motorbåtsklubb och har själv en snipa som ligger vid Rödön. På grund av den enorma efterfrågan söker han nu hjälp från företag som kan sponsra hans projekt. Inte med pengar, utan snarare med mat och fler båtplatser till de barn som vill åka med. Han har bland annat varit i kontakt med Skärgårdsbåtarna i Uddevalla, som meddelar att de i mån av den plats som finns över på sina reguljära turer är beredda att samarbeta. Men oavsett hur många som nappar på att stötta idén kommer Marcus Göthberg att sätta igång sin plan.

– Får jag hjälp med till exempel platser på en större båt eller med mat blir det bättre, men oavsett vad som händer så kör jag så länge det går.

När Marcus Göthberg nu vill ta med sig barn ut på havet i allmänhet och till Korstensholmen i synnerhet har han fullt stöd av Uddevalla motorbåtsklubb.

– Det är en helt fantastisk idé han hittat på, säger ordföranden Johnny Dauksz.

Fullt stöd har han – av allt att döma – även från 7-årige sonen Alexander, som inte har något emot att få med sig andra barn på familjens båtturer. Flickvännen Joanna Terning var inte heller hon sen att haka på.

– Det var ju han (Marcus) som kläckte den här idén, men jag hjälper gärna till. Det är verkligen en kul grej att få hjälpa andra.

Marcus Göthberg är utbildad undersköterska inom psykiatri, men arbetar för närvarande som kranförare i Oslo. Det är under sin semester som han erbjuder båtturer till barn. Och hur det nu än går – hur många familjer han lyckas tillgodose – är han noga med att tacksamhet är den enda lönen han vill ha.

– Många har velat ha mitt kontonummer så att de kan föra över pengar, men då har jag bestämt fått säga nej. Jag vill inte ha några pengar, det skulle kännas fel. Om ett barn bara kommer fram och säger tack är jag nöjd.