Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Bilden visar en asfaltsväg full av daggmaskar.
En av TTELA:s läsare har skickat in en bild på hur maskarna samlats på en och samma plats på gatan.

Maskarna har sagt sitt: gräset är grönare på andra sidan

”Masken kryper i vårt land, ögonlös och utan tand. Staren kommer på visit, maskens mamma ropar smit!” Nu smiter maskarna upp från sin vinterdvala och ut till friheten. Men varför samlas de på ett och samma ställe? Det undrar TTELA:s läsare.

Våren är en härlig tid då vi ser fram emot sol och värme. Men vädret kan också vara ostabilt. Veckans väder har bjudit på både regn och sol, vilket uppskattas av våra slemmiga små vänner - daggmaskarna. TTELA har fått in frågor och bilder på maskar som samlats på ett och samma ställe. För att svara på frågorna har TTELA har pratat med Jan Uddén som är biolog och museipedagog på Bohusläns museum.

– Det är ett väldigt tydligt vårtecken att se maskar kravla omkring. De har då legat i dvala under vintern och nu vaknat till liv igen när solen och värmen kommer. När det sedan kommer regn vill de oftast flytta på sig, säger Jan.

Även om maskar kan vara lite obehagliga för många, är masken ett väldigt viktigt djur i naturen.

– Alla djur är viktiga på sitt sätt. Maskar är en riktig proteinboost för våra fåglar, därför är det också viktigt att bevara dem.

Maskarna är också en anledning till att vi under våren ser mer måsar och fåglar i städerna. När snön töat bort och vi människor börjar klippa våra gräsmattor igen, blir gräsmattorna ett matparadis för maskarna. De trivs och äter av det döda gräsklippet.

– Måsar och andra fåglar vill ju dit maten är, och det är just nu är det i våra trädgårdar där vi har grejat och gjort fint. Man kan se hur fåglarna, nästan strategiskt och metodiskt, går på gräsmattan fram och tillbaka för att hitta maskar att äta, berättar Jan.

Men varför ser vi massvis med maskar, samlade på ett ställe?

– Efter sin vinterdvala och nu när det är regnigt vill maskarna upp ur marken för att inte drunkna. I vanliga fall brukar detta ske nattetid, och det är därför vi inte är så vana vid att se sådana här stora ”hop” som kommer.

Nattens frost har är också en förklaring till att vi ser maskarna samlade på en och samma plats.

– När det blir frost, som det blev under natten till torsdagen, stelnar maskarna till. När marken sedan värms upp igen under morgonen och dagen, vaknar maskarna igen och fortsätter sin färd. De vaknade helt enkelt upp samtidigt. Därför kan det se ut som en mask-marsch på gatorna.