Minnen från småbarnslivet

”Ett kolikbarn är fler än tre elefantungar.” Trebarnsmamman Emma Lind vet, och skriver om både det och allt det roliga med småbarnsliv i boken Trappa Upp.
 – Det är viktigare att ha humor än att strumporna matchar på dagis.

ANNONS
|

Strax utanför Uddevalla ligger de röda kedjehusen, där höstlöv spritts över lekplatsen. Här bor Emma Lind från Vänersborg tillsammans med sin man och tre barn: Johannes, Viktor och Julia, fem, tre och ett år gamla.

Emma, som är etnolog och journalist, debuterar som författare med Trappa upp. Boken, som är tryckt på eget förlag, kom ut i september och är en blandning av sedan tidigare publicerade kåserier och nyare texter. Inte att förväxla med en instruktionsbok för föräldraskap, påpekar författaren:

– Jag har nog snarare konserverat våra minnen från den här tiden.

Att vara förälder till tre barn i så tät ålder väcker reaktioner.

ANNONS

– ”Åh, herregud vad jobbigt”, säger många. Men det gäller att låta allting inte vara vara så himla perfekt, säger Emma, som erkänner att hon funderat på dammsug och golvskrubb innan TTELA:s besök.

– Jag avstod för det är ju så här det ser ut, med leksaker och grejer högt och lågt. Jag väljer att se det som om att mitt hem lever.

Fick barnlängtan

Emma berättar att hon inte hade några egentliga föreställningar om föräldraskap innan hon fick barn.

– Jag hade aldrig bytt en blöja innan, men fick en så väldig barnlängtan när jag träffade min man.

Deras förstfödde led av spädbarnskolik.

– Johannes gallskrek i fyra månader. Det var kaos. ”Ett kolikbarn är fler än tre elefantungar” skriver jag i boken, säger Emma.

Vi pratar om strävan efter det ”perfekta familjelivet”.

– Man blir överöst med information om hur man ska vara, som mamma och i hemmet. Jag slukade alla småbarnsböcker i början. När man sedan sorterar all information vet man inte vad man ska tro.

Är det tabu att prata om ansträngningar för att få familjelivet att fungera?

– Nej, det som är tabu är att låta barnen komma i omatchande strumpor på dagis. Hellre blir man utbränd än att låta det ske.

ANNONS

Tror du att även pappor känner samma press?

– Nej, jag har inte träffat så många män som signalerat detta.

När Emma fick mer självförtroende började hon släppa på alla måsten.

– När jag märkte att det blev en så fin gosse av Johannes insåg jag att mitt sätt också går. I stället för att städa ihjäl sig ska man kanske slappna av lite.

Det är därför böcker som hennes behövs tycker hon.

– Böcker med humor. Det är så lätt att trassla in sig i disk, blöjbyte och vilken gröt som är bäst. För att komma ur det kan man kanske byta perspektiv genom att läsa sådana här texter.

Föräldraforum

Det finns en massa myter runt familjeliv, tror Emma.

– En specifik är kanske att man måste ha egentid som föräldrar. Visst har vi haft barnvakt, men under långa perioder inte och vi har klarat oss.

Hon tycker att föräldraforum på internet är bra.

– När folk är anonyma berättar de hur det faktiskt är. Annars håller många på fasaden, allting är ”så trevligt och mysigt hos oss”.

Bästa tiden med familjen är när de är i stugan i Dalsland.

– Där finns ingen digital-tv, internet eller knappt telefon. Där läser vi högt ur böcker på kvällarna. Man verkligen umgås, och störs inte av mejl och annat som gör att fokus flyttas från varann.

ANNONS

När är det mindre roligt då?

– Mitt i natten när man blir väckt flera gånger. Men det som är jobbigt är ju inte att ha familj, utan att man inte får sova.

Så vad är då hennes råd till nyblivna familjer?

– Läs boken och slappna av.

ANNONS