Den misstänkte 17-åringen häktades i dag efter förhandlingen i Göteborgs Tingsrätt.
Den misstänkte 17-åringen häktades i dag efter förhandlingen i Göteborgs Tingsrätt. Bild: Langhjelm

Misstänkte 17-åringen häktas för polismordet

Den 17-årige pojken häktades på söndagen misstänkt för polismordet i Biskopsgården i onsdags. Han häktas på sannolika skäl för mord och mordförsök.
– Tingsrätten har lyssnat på oss och de har konstaterat att det föreligger sannolika skäl, säger kammaråklagare Ulrika Åberg efter beskedet att pojken häktats.

ANNONS
|

Beskedet kommer efter att kammaråklagare Ulrika Åberg på lördagen begärt pojken häktad.

Redan vid niotiden samlades ett medieuppbåd vid tingsrätten i Göteborg, och förhandlingen inleddes tio över tio.

De misstänkta 17-åringen var inte med i rättssalen när förhandlingen inleddes då rätten behandlar frågan om sekretess. Åklagaren yrkar att den ska kvarstå eftersom det kan antas att den misstänkte eller hans närstående kan utsättas för våld eller hot efter händelsen.

Senast 19 juli ska åklagaren väcka åtal i frågan.

Det är ovanligt att man häktar en minderårig, rätten menar att det finns risk för att den misstänkte 17-åringen skulle försöka rymma, fortsätta begå brott eller påverka utredningen om han släppts på fri fot.

ANNONS

Då den misstänkte gärningsmannen är under 18 krävs synnerliga skäl för häktning, och det menar rätten att det finns.

Den häktade har restriktioner, bland annat förbud mot samsittning, besöksförbud, använda elektronisk utrustning och att följa media, rapporterar GP:s reporter från platsen.

Han greps i fredags efter att tidigare varit anhållen i sin utevaro. 17-åringen nekar till brott.

Oklart motiv

Vad som föranledde skjutningen på Höstvädersgatan, och om den dödade polisen var måltavlan, är oklart.

Polismordet i Biskopsgården föregicks dock av flera våldsdåd som, vad GP erfar, kan ha med händelsen att göra.

Enligt källor till GP hade en känd gängkriminell, som aktivt deltagit i konflikterna, blivit beskjuten på platsen i anslutning till mordet.

Tidigare dömd för knivattack

En av utredarnas teorier ska vara att polismannen agerade på skottlossningen – och misstogs för en fiende av skytten.

– Vi jobbar med de fakta vi har och så gör vi sannolikhetsbedömningar. Motivbilden är oklar, men det vi ändå ser som mest sannolikt är att dådet på något vis hänger ihop med de skottlossningar vi haft i kriminella miljöer. Och utifrån detta tror vi inte att polismannen ska ha varit det primära målet, sa kommenderingschefen Teodor Smedius till GP under fredagen.

Den häktade är enligt GP:s uppgifter knuten till ett gäng i norra Biskopsgården och betraktas som ”mycket aktiv” i den pågående gängkonflikten.

ANNONS

Han dömdes redan som 15-åring för mordförsök och olaga hot efter en knivattack mot en ung man i en gruppering i Södra Biskopsgården. Knivöverfallet skedde vid Eketrägatan, ombord på en spårvagn under färd på Hisingen.

Tidningen har sökt den misstänkte pojkens advokat.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS