Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lagen förbjuder inte helt hantering av mobilen bakom ratten, utan i varje enskilt fall ska en bedömning göras av hur trafikfarligt agerandet är.

Mobilförbud i bil har fått effekt

Efter ett år av förbud mot att prata i mobiltelefon i bilen utan handsfree har förarna ändrat beteende. En undersökning visar att andelen som pratar i mobil utan handsfree har sjunkit från sex av tio till drygt fyra av tio mellan 2010 och 2014.

Lagändringen kom i december i 2013. I september i fjol lät försäkringsbolaget If undersökningsföretaget Yougov fråga 3 063 bilförare mellan 18 och 74 år svara på frågor. Andelen som sade att de talade utan handsfree var 43 procent, mot 60 procent i en undersökning 2010.

Också skickande av sms vid ratten har minskat, från 25 procent till 18 procent. Men bland 18-29-åringar uppger 33 procent att de fortfarande sms-syndar.

Lagen förbjuder inte helt hantering av mobilen bakom ratten, utan i varje enskilt fall ska en bedömning göras av hur trafikfarligt agerandet är.

Enligt Anders Lindberg, trafikpolischef i Fyrbodal, har därför inte heller lagen inte haft någon påverkan på det dagliga polisiära arbetet.

– Tanken är inte att vi ska övervaka och stoppa mängder av bilister som pratar i telefonen. Om någon kör av vägen är det omöjligt att bevisa att det var just telefonpratandet som var orsaken. Därför har vi inte heller övervakat detta specifikt. Men det är glädjande om det är så att folk verkar ha tagit till sig att man inte bör prata i mobilen utan handsfree när man kör. I så fall har lagen fyllt sitt syfte kan man säga, säger han.