Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson då han höll tal i Almedalen. I dag söndag ska han tala i Vänersborg. I går när SvP besökte Malmö uppstod våldsamheter med flerra skadade som följd.

Motdemonstration mot SVP i Göteborg

Svenskarnas partis valmöte i Halmstad har avslutats. Det nazistiska partiet som får många att organisera sig i motdemonstrationer åker nu vidare till Götaplatsen i Göteborg där partiledaren höll tal klockan 14.

Enligt en av arrangörerna inför dagens motdemonstration i Göteborg är målet inte en våldsam protest.

- Vi vill hålla det så fredligt vi kan och vår erfarenhet är att det är vad de flesta demonstranter i Göteborg vill, säger Loke, vice ordförande för Plattform för solidaritet.

Organisationen uppmanar deltagarna att ta hand om varandra.

- Vi har påmint alla om att aldrig gå ensamma till eller från eventen, med tanke på vilka det är vi protesterar emot i dag och att vi vet vad de är kapabla till, säger Loke, som inte vill uppge sitt efternamn.

I Halmstad blev det en lugn tillställning med en samling på runt 200 personer på torget. En grupp på ungefär 30 personer spelade musik, visslade i visselpipor och skrek: "Inga nazister på våra gator". Någon vecklade ut en banderoll med texten "Ingen mer kristallnatt". Men överröstandet av Stefan Jacobssons tal var inte välkommet bland alla.

- Jag tycker det är fel att överrösta dem. Jag håller inte med om politiken, men jag är intresserad av vad de har att säga, säger Therese Fagerberg som kommit till torget för att lyssna.

Andra är kritiska till att nazisterna fick tillstånd att ha ett möte på platsen.

- Jag tycker att det är mycket tveksamt att ge nazister tillstånd att tala så här mitt i staden. Framför kommunhuset också, där det sitter folkvalda politiker. Det finns en symbolik i det, säger Halmstadsbon Pia Waldemarson.

Polisstyrkan som var på plats i Halmstad bestod av poliser från framförallt Västra Götaland, som även kommer att bevaka SVP-mötena i Göteborg och Vänersborg i kväll.

Under mötet i Göteborg greps och tre av demonstranterna igenkända från lördagens upplopp i Malmö. Minst en omhändertigs enligt polislagen 13 paragrafen, störande av allmän ordning, och ytterligare minst en är misstänkt för olaga hot sedan gårdagen.

Senare anhölls två av de gripna. Båda är kvinnor.