Bengt Bengtsson, Mr Siba, har avlidit. På Backaplan i Göteborg öppnade han Sveriges första stormarknad för radio och tv.
Bengt Bengtsson, Mr Siba, har avlidit. På Backaplan i Göteborg öppnade han Sveriges första stormarknad för radio och tv.

Mr Siba har avlidit

Företagaren Bengt Bengtsson – för många göteborgare känd som Mr Siba – har avlidit efter en kort tids sjukdom. Bengt Bengtsson blev 77 år.

ANNONS
|

Inom näringslivet hade Bengt Bengtsson flera järn i elden. För den stora allmänheten blev han mest känd som utvecklaren av Siba, ett företag han tog över efter sin far Folke Bengtsson redan 1961.

Med inspiration från USA öppnade Siba Sveriges första stormarknad för radio- och tv. Det skedde på Backaplan i Göteborg 1974, ett initiativ som snart fick andra företag att att ta efter.

Bengt Bengtsson,  grundare av Siba-koncernen, fotograferad i Siba-huset Överby
Bengt Bengtsson, grundare av Siba-koncernen, fotograferad i Siba-huset Överby Bild: Bengt Nilsson

Nora Ay, informationsansvarig för Netonnet som Siba gick samman med 2015, jobbade nära Bengt Bengtsson under många år. Hon berättar att saknaden är stor.

– Bengt Bengtsson var en föregångare på många sätt. Inom branschen såg han tidigt vad andra inte såg och hade modet att gå vidare med sina idéer. En visionär helt enkelt. Man kan säga att han tänkte utanför boxen innan uttrycket ens fanns, säger hon.

ANNONS

Hon fortsätter:

– Men även inom företaget hade han som ledare förstås stor betydelse. Med sitt driv och sin förmåga att se helheten och inte minst människorna runt om sig, var han en förebild för alla anställda och lämnar ett stort tomrum men ljusa minnen efter sig, säger Nora Ay till GP.

Bengt Bengtsson var aktiv i näringslivet in i det sista.

Han avled nyligen i hemmet, omgiven av sin familj, efter en kort tids sjukdom.

Texten uppdateras.

ANNONS