Mystiskt ljusfenomen lyste upp himlen

Ett stort ljussken syntes över stora delar av Sverige på lördagskvällen. Mona Hüller i Mellerud beskriver det som ”ett stort eldklot”.
– Det såg ut som att månen ramlade ner säger hon.

ANNONS
|

Ett mystiskt ljusfenomen förbryllar invånare från Västsverige till delar av Norrland. Flera medier har fått frågor från människor som undrar vad de har sett.

Mona Hüller satt och tittade på tv i sin sommarstuga i Mellerud när ett starkt ljussken fångade hennes uppmärksamhet. När hon tittade ut genom fönstret såg hon vad hon beskriver som ”ett jättestort eldklot” som for fram under månen.

– Det såg ut att vara väldigt långt ned, sen försvann det. Men det såg läskigt stort ut, säger hon.

Syntes i stora delar av Mellansverige

Enligt Expressen har personer från Västkusten till Sundsvall hört av sig. En del har också hört ett muller.

ANNONS

Mona Hüller hörde inget ljud och hann bara se skenet i någon sekund innan det försvann igen.

– Jag hade det i jämförelse med månen, för den hade jag ju lagt märke till. Det var i samma storlek som månen och det var väl det jag reagerade på. Det såg ut som att månen föll ned, men den var ju kvar, säger hon.

”Låter som någon typ av meteor”

Även SMHI har fått frågor om ljusskenet, men meddelar att det inte rör sig om något meteorologiskt fenomen som de har registrerat.

Inte heller Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen, kan svara på vad som ligger bakom fenomenet.

– Det låter som att det kan vara någon typ av meteor som har seglat in. Det har varit väldigt klara nätter då syns ju saker bra, säger han.

– Det ramlar ju ner ungefär 100 ton per dygn. Allt från raketdelar till mer naturliga meteorer.

Eric Stempels vid Uppsala universitets institution för fysik och astronomi, tror att det kan ha varit en bolid.

– Både det här ljusskenet och mullret som folk har beskrivit är förenligt med att det har varit ett stort bolideldklot som brunnit upp i det här området, säger han till Expressen.

ANNONS

En bolid är ett slags ljusstark meteor som brinner upp i atmosfären.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS