Näls arbete med utsatta kvinnor granskas

Socialstyrelsen inleder en nationell tillsyn av hälso- och sjukvårdens arbete med vålds­utsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Bland annat kommer Näls akut- och gynekologiska mottagningar ingå i inspektionen.

ANNONS
|

Hälso- och sjukvården anmäler i låg utsträckning till socialtjänsten när barn far illa. Vården måste bli mer uppmärksam på signaler om våld, anser socialstyrelsen.

Därför kommer samtliga landsting och regioner med verksamheter som möter våldsutsatta kvinnor och barn, både offentliga och privata, att få besök av myndigheten. Bland annat ska myndig­heten granska hur väl utvecklade rutiner och vilken dokumentation som finns för det arbete som bedrivs.

Första gången

Granskningen är den första i sitt slag och 90 verksam­heter i hela landet kommer att inspekteras.

– Vi kommer att ta reda på vilken kompetens som finns i vården när det gäller våldsutsatta kvinnor och barn. Det är viktigt att vården har kunskap om särskilt utsatta grupper, exempelvis kvinnor med funktionsnedsättningar, missbruk, äldre kvinnor och kvinnor som är utsatta för hedersvåld, säger projektledaren Mikael Thörn.

ANNONS

Tydliga rutiner

Syftet är att granska hur lagar och regler följs, identifiera brister och i förlängningen kräva åtgärder för att förbättra hälso- och sjukvårdens insatser.

– Ju tidigare ett problem identifieras och vården reagerar, desto bättre är möjligheterna att få stopp på våldet och att den som drabbats får rätt stöd och hjälp. Om ingen agerar kan konsekvenserna däremot bli mycket allvarliga, i värsta fall att någon mister livet. Därför är det viktigt att det finns tydliga rutiner för samverkan, dels internt inom hälso- och sjukvården, dels mellan hälso- och sjukvården och socialtjänsten, säger Mikael Thörn.

Tillsynen är en del i ett regeringsuppdrag som kommer att slutrapporteras i februari 2014.

Ett arbete med nya föreskrifter och allmänna råd om socialtjänstens ansvar för våld i nära relationer startades i höstas.

Socialstyrelsen utvecklar också kunskapsstödet om särskilt utsatta grupper, exempelvis äldre kvinnor, kvinnor med utländsk bakgrund och kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld. Dessutom förbättras kompetensen för personal som möter våldsutsatta kvinnor och barn.

ANNONS