Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inom NU-sjukvården vårdas fortfarande 60 patienter, lika många som i söndags då det högsta antalet patienter hittills uppnåddes. Bild: Mikael Fritzon/TT
Inom NU-sjukvården vårdas fortfarande 60 patienter, lika många som i söndags då det högsta antalet patienter hittills uppnåddes. Bild: Mikael Fritzon/TT

Näst flest coronapatienter i regionen

Sedan i helgen vårdas 60 patienter med covid-19 inom NU-sjukvården. Näst efter Sahlgrenska är det den sjukhusgrupp i regionen med flest covid-19-patienter.

På måndagen rapporterades 375 patienter vara inskrivna med bekräftad coronasmitta på sjukhusen i Västra Götalandsregionen. Inom NU-sjukvården vårdas fortfarande 60 patienter, lika många som i söndags då det högsta antalet patienter hittills uppnåddes. 15 av dessa får intensivvård.

NU-sjukvården har ungefär lika stort upptagningsområde som Södra Älvsborgs sjukhus, runt 290 000 invånare i närområdet, men i jämförelse med de andra sjukhusgrupperna i området har NU-sjukvården, näst efter Sahlgrenska, just nu flest patienter med bekräftad smitta. Och Niklas Claesson, kommunikationschef för NU-sjukvården, upprepar vad han sagt tidigare:

– Vi förväntar oss att antalet patienter kommer fortsätta att öka.

Det är något som också får stöd av budskapet från regionens sjukvårdsledning i samband med presskonferensen i slutet av förra veckan. Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström sa då:

– Det kan dröja två till tre veckor innan vi når toppen i Västra Götaland enligt Folkhälsomyndighetens prognos men ingen vet säkert.

Enligt Niklas Claesson är det fortfarande primärt på tre avdelningar som NU-sjukvårdens covid-19-patienter vårdas. Intensivvårdsavdelning och två epidemiavdelningar finns på Näl och en epidemiavdelning på Uddevalla sjukhus.

– Men det finns också beredskap på övriga avdelningar ifall det skulle visa sig att en patient som vårdas för något helt annat har smittats, säger Niklas Claesson.

Inneliggande patienter

Den 4 maj kl. 11:00 hade Västra Götalandsregionen 375 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 96 på intensivvårdsavdelning (IVA):

NU-sjukvården: 60 personer varav 15 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 192 personer varav 50 på IVA

Sjukhusen i Väster: 45 personer varav 8 på IVA

Skaraborgs sjukhus: 32 personer varav 11 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus: 46 personer varav 12 på IVA