Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Någon tände eld på katten Bibbi: "Sönderbränd över hela skallen"

När Bibbi kom var hennes ansikte sotigt, sårigt och förstört. Någon hade tänt eld på den 18-åriga katten – som nu går på antibiotika och smärtstillande.
– Jag blev så arg så jag kokade, säger ägaren Fredrik Nordström.

Det var i måndags kväll, när Fredrik Nordström kom hem efter jobbet, som han märkte att något inte stod rätt till med den gamla trotjänaren Bibbi. Den 18-åriga bondkatten var sig inte riktigt lik.

– Hon hade varit ute och jag reagerade på att hon såg konstig ut, så jag följde efter henne till matskålen. Hon hade spindelväv på sig och när jag började plocka bort den så fräste hon åt mig, det gör hon aldrig. Då såg jag att pälsen var sönderbränd över hela skallen, säger Fredrik Nordström.

Någon, eller några, hade eldat Bibbi i ansiktet. Det hände i Järnbrott i sydvästra Göteborg.

– Jag vet inte om de har använt hårspray, sprit eller något annat, men det är mer än en tändare. Någon har ju sprutat eld rakt i ansiktet på henne, hon är även bränd över ryggen, säger Fredrik Nordström.

Veterinären hade aldrig sett något liknande

Han tog med sig Bibbi och åkte raka vägen till djursjukhuset.

– Veterinären sade att hon aldrig hade sett något liknande. Ögonen var helt igensvullna och när de gjorde rent henne började pälsen ramla av, berättar Fredrik Nordström.

Det första som drabbade honom var ilska.

– Först blev jag blev fullständigt vansinnig, att göra så här mot en annan individ känns bara sjukt, men nu är jag mest ledsen. Man undrar vad det är för människa som har gjort det här, vad som rör sig i huvudet? För man får ju hoppas att de inte var flera.

Han fortsätter:

– Jag har själv varit en busig ungdom i mina dagar, men det här är att gå så mycket längre än att kasta ägg liksom. Det är så sadistiskt.

Hur mår Bibbi nu?

– Konstigt nog mår hon bra, hon har blivit väldigt kelig. Ögon, hörsel och allt annat verkar ha klarat sig, men hon gillar att gnida sig med huvudet och då får hon jätteont såklart.

Polisen: Djurplågeri kan leda till grövre våldsbrott

Efter att de kommit hem från veterinären ringde Fredrik Nordström till polisen, som bekräftar att de upprättat en anmälan om djurplågeri.

– Vi ser såklart allvarligt på det. Att utsätta en oskyldig individ som inte kan skydda sig själv – oavsett om det är en katt, en hund, eller en människa – tyder på att någonting inte står rätt till, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg och fortsätter:

– Man är i regel inte riktigt frisk om man ägnar sig åt den här typen av brottslighet, vilket gör det lurigt. Börjar man med att plåga djur så kan det senare landa i grövre våldsbrott.

Han säger sig inte känna till att polisen fått in liknande ärenden den senaste tiden – däremot har det förekommit tidigare. GP rapporterade bland annat om en ung kille som satte skräck i kattägare i Högsbo under 2013 – inte långt i från där Fredrik Nordström bor.

– Även om vi haft ett antal ärenden de senaste åren så är det väldigt ovanligt med den här typen av djurplågeri. Vi hade ju personen som gick under arbetsnamnet ”kattmannen i Högsbo”, men honom fick vi tag på. Sen hade vi några fall i Lerum för ännu längre sedan, där katter också hade blivit hängda, säger Thomas Fuxborg.

Känner oro: "Lär tyvärr hända igen"

Polisen har dock valt att inte inleda någon förundersökning efter Fredrik Nordströms anmälan.

– Men det betyder bara att det inte finns någonting att jobba med just nu. Kommer det in nya uppgifter så kan ärendet öppnas igen och får vi in liknande fall så kan de sammankopplas, säger Thomas Fuxborg.

Fredrik Nordström säger sig ha förståelse för att brottet är svårutrett, men hoppas att hans berättelse kan leda till att andra djurägare håller ögonen öppna.

– Jag tycker det är väldigt bra att det här kommer ut om det finns andra djurägare i Göteborg som råkar ut för samma sak, säger han.

Han hoppas att polisen får tag på den som satte eld på Bibbi, inte minst för andra djurs skull.

– Om det är någon här i krokarna som har den här läggningen så lär det här tyvärr hända igen. En sådan här grej gör man inte av misstag, säger han.