Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Peter Lindskog-Bodin i Frändefors fick under fredagen två lönnar över sitt hus, vindskivor ramlade ner och altanen blev skadad. Bild: Peter Lindskog-Bodin

Nedfallna träd och lösflygande föremål i ovädrets spår

Alla fyra kommuner har fått in rapporter om nedfallna träd och i två av kommunerna har det även förekommit rapporter om lösflygande föremål. I Vänersborg har man tvingats att stänga delar av Plantaget.

I Lilla Edet har räddningstjänsten varit ute på två uppdrag gällande nedfallna träd som blockerat vägar i kommunen. Robert Olsson, insatsledare vid Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund sa tidigare under fredagsförmiddagen att en man skadats i samband med att han försökt att forsla bort ett nedfallet träd från Kungälvsvägen. Även ett träd ska ha hamnat på vägbanan på väg 2026 och där har räddningstjänsten varit ute och forslat bort trädet då det var oklart om det var trafikfarligt för vägens trafikanter. Lilla Edets kommun hade även vid 12 tiden fått in samtal gällande två nedfallna träd.

I Trollhättan fick Norra Älvsborgs Räddningstjänst larm om en flygande takplatta, i Lextorp där spärrades området där takplattan flög runt av tills dess att räddningstjänsten kunnat spika fast takplattan.

– Plåten är på sjunde våningen och vi försöker säkra den just nu, sa Jonas Ytterberg, inre befäl på räddningstjänsten.

Trollhättan stad uppger att de ska ha fått in rapporter om att det fallit en handfull träd på både gång- och cykelvägar.

Patrik Tellander, förråd och service vid enheten för skog och mark uppger att Mellerud kommun har fått in drygt tio tal larm av träd som fallit runt om i kommunen.

Han uppmanar personer att felanmäla nedfallna träd till kommunen.

I Vänersborg har delar av Plantaget stängts efter flera larm om nedfallna grenar.

– Bland annat har lekparken i Plantagen stängts, det var även tal om att stänga delar av gågatan men det gick inte centrumföreningen med på, säger Mats Andersson, arbetsledare vid gatuenheten.

Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund var och tittade till ett träd som blåst ner och landat över ett hus i Frändefors. Taket och vindskivor har skadats.

– Det har även fallit ett träd i närheten av en skola i Vänersborg, det är egentligen det enda stora trädet som fallit i kommunen annars har det varit flera larm om nedfallna grenar, menar Mats Andersson.

Peter Lindskog-Bodin, ägare av huset i Frändefors:

– Träden var nog 15 meter höga och de välte med rotvältorna och allting hamnade på huset. Det var två ganska stora lönnar. De sågade ner det ena trädet som låg på huset, det andra låg ute i trädgården.

Alla kommuner i TTELA:s områden har en tjänst där man kan rapportera in nedfallna träd eller flygande föremål och det uppmanas av kommuninvånarna att rapportera in skador som uppstått från blåsten.

Strax innan 17 på fredagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till Vargön. Ett träd föll på en villagavel och blockerar gångbanan på Fågelsängsstigen som ligger på Örnvägen i Vargön, uppger SOS Alarm.

Ingen person ska vara skadad och ingen ambulans är skickad till platsen, detta uppger SOS Alarm.

Det är ett träd som har vält över en fastighets villagavel samt en del av taket. Nu blockerar trädet gångbanan. Ingen person har kommit till skada. Enligt inringaren ska trädet vara "stort men inte jättestort", berättar Johan Bäckström, inre befäl hos Närf.

– Jag utgår ifrån att fastigheten har blivit skadad, men hur mycket vet jag inte än, säger Johan Bäckström.

Klockan 17.40 meddelar räddningstjänsten att arbetet med att få bort trädet är i full gång.

– Vi jobbar på det och ska försöka plocka undan trädet, vi vet inte riktigt än hur lång tid det tar. Vi är fem stycken på platsen och arbetar, säger Johan Bäckström.

Vid 18-tiden meddelar räddningstjänsten att huset är i ordning och trädet bortröjt.

På fredagskvällen vid åttatiden kom det in ett larm till SOS Alarm om ett träd som hotar att fall över elledning i Lilla Edet. Vid 22.00 kan SOS Alarm meddelade att arbetet med trädet som hotade att falla över en elledning i Lilla Edet är avslutat.