Från och med 10 juli får polisen bötfälla skräpsyndare direkt på plats.
Från och med 10 juli får polisen bötfälla skräpsyndare direkt på plats.

Nu får skräpsyndare böter

Det kan bli dyra Fallens dagar i år för den som slänger ölburkar på stan. Från och med 10 juli får polisen bötfälla skräpsyndare direkt på plats.

ANNONS
|

Den nya lagen innebär att den som slänger engångsgrillar, snabbmatsförpackningar, burkar eller flaskor på gatan eller i en park kan bötfällas med 800 kronor. Den stora skillnaden mot tidigare är alltså att polisen kan utfärda boten på plats, precis som vid en fortkörning. Tidigare har de varit tvungna att skriva en anmälan först, vilket varit för tidskrävande och opraktiskt. Sten Melander, inre befäl på polisen i Trollhättan, välkomnar lagändringen.

– Det har aldrig varit ok att skräpa ner. Folk vill ha en renare stad. Nu gäller det bara att vi får acceptans för själva lagstiftningen, säger han.

Lagen blir också strängare mot den som skräpar ner i större omfattning. Om en person slänger miljöfarliga förpackningar i naturen eller skräpar ner i systematisk omfattning, kan det bli tal om fängelse i upp till ett år. All nedskräpning blir dock inte straffbar 10 juli. Att slänga en fimp, godispapper eller ett tuggummi räknas som ringa förseelse, och ger inga böter.

ANNONS

– Vi kommer knappast att bötfälla för varje liten papperslapp. Det blir lättare för oss nu när det finns en lag, men vi måste vara försiktiga och famla oss fram lite i början. Det tar tid att komma fram till hur lagen ska tillämpas, säger Sten Melander.

Enligt stiftelsen Håll Sverige rent, som verkar mot nedskräpning i Sverige, utgör fimpar och tuggummin dock en betydande del av allt skräp.

– Fimpar och annat småskräp borde ha inkluderats. Även den som slänger det borde kunna bötfällas. Vi vill inte att folk ska få en massa böter, men samhället måste markera tydligt mot nedskräpning. Dessutom utgör fimparna totalt sett en mycket stor andel av skräpet, säger Joakim Brodahl, presstalesperson på Håll Sverige rent.

När Fallens dagar i Trollhättan närmar sig är det lätt att fråga sig hur polisen ska kunna hantera alla personer som slänger burkar och snabbmat på gator och i parker. Enligt Sten Melander kommer det att bero den enskilda situationen.

– Ibland kan det räcka med en tillsägelse. Om en person rättar sig efter vad vi säger, plockar upp burken och sedan inte gör om det, så är det ok. Men om vi blir illa bemötta, om personen inte lyssnar eller upprepar förseelsen, då kommer vi definitivt att bötfälla, säger han.

ANNONS
ANNONS