Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nu går biskop Per Eckerdal i pension

Biskopen för Göteborgs stift har predikat sin sista gudstjänst. Det var en märkbart tagen Per Eckerdal som symboliskt lade ner herdestaven i Göteborgs domkyrka och tackade för sina sju år i stiftet.

– Att gå i pension känns väldigt trevligt. Men det är många känslor i en sådan här situation. Plötsligt kommer allt över en, sa han.

Han har varit biskop i stiftet sedan 2011, men blir nu alltså "biskop emeritus", pensionär, då han lämnar vidare uppdraget till Susanne Rappmann från Lindome.

"Ledde med hjärtat"

När en biskop avslutar sin tjänst i stiftet görs det genom att hen lägger ned den symboliska herdestaven på altaret, vilket Per Eckerdal också gjorde under onsdagen.

Många hade kommit till domkyrkan för att lyssna till hans sista predikan. En av dem var Gunilla Lindén som följt honom under åren.

– Det var ett värdigt och fint avsked ikväll. Per är en väldigt ödmjuk person. Vissa människor strävar efter makt, men han fick uppdraget att leda stiftet och har hela tiden gjort det med hjärtat. Det är inte bara ett jobb, det är något större, sa hon.

Under åren som biskop har Per Eckerdal arbetat efter tre ledord:

– Med viss tjatighet har jag använt dessa för att kommunicera hur jag vill att kyrkan ska vara. Den ska vara tydlig, lyssnande och diakonal, sa han.

Det han tar med sig från sina sju år är framför allt sina möten med människor.

– Det som varit absolut roligast och mest stimulerande är när jag kunnat vara ute i stiftet. När jag mött medarbetare i församlingarna, förtroendevalda och alla sorters människor. Det är ju på något sätt det som är själva kärnan i att vara biskop. Att bygga relationer. Jag hade gärna haft ännu mer tid till det, sa han.

Vill fågelskåda

Som nybliven pensionär ser han fram emot att få bestämma över sin egen tid. Men också få väcka liv i en gammal hobby.

– En poäng med att få vara pensionerad är ju att få tid att disponera. Så därför har jag inte velat binda upp mig för en massa olika uppdrag. Men jag ska medverka i en bok, en antologi som jag ska skriva några kapitel till. Jag ska också ha en del föredrag. I min ungdom var jag en väldigt ivrig fågelskådare och det tänker jag ta upp igen.