Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

"Vi tänkte att det kunde vara bra att ha", säger Lars Klevensparr, chef räddningstjänsten i Storgöteborg. Bild: Pressbild

Nu kommer maskerna som sparades i smyg till nytta

Räddningstjänsten i Göteborg struntade i uppmaningen att förstöra hela sitt lager av skyddsmasker. Tack vare det får nu bland andra hemtjänsten tillgång till en av de absolut säkraste masker som finns.

För sex år sedan gick det ut ett allmänt påbud om att skyddsmasker och annat som fanns i beredskapslager skulle förstöras.

– Men vi gjorde inte som man skulle, utan behöll bland annat 2 000 skyddsmasker. Vi tänkte att det kunde vara bra att ha, säger Lars Klevensparr, chef räddningstjänsten i Storgöteborg.

Han berättar att det vid den tiden fanns ett stort förråd i Kville, där räddningstjänsten på uppdrag av bland annat Göteborgs stad förvarade ett stort antal föremål.

">
Skyddsmask 90.
Skyddsmask 90.

–Vi hade tusentals filtar, bårar och mängder av andra prylar. Det fanns inget intresse hos någon att ha kvar det – och vissa saker var ingenting att ha – men vi visste att den här skyddsmasken har en lång livslängd och bästa kvalitet, så vi fattade ett eget beslut att behålla dem.

En av världens bästa masker

För alla som gjort lumpen är skyddsmask 90 bekant. Masken sitter väldigt tätt och är tillverkad för att den ska hålla gaser och andra farliga ämnen ute.

Den är alltså inte avsedd att användas inom sjukvård eller hemtjänst och för några veckor sedan var den inte godkänd som skydd för den som jobbar med coronasmittade. Men i mitten av mars skickade Försvarets materielverk, FMV, ett utlåtande till arbetsmiljöverket, där man slog fast att skyddsmask 90 är "en av världens bästa skyddsmasker". Kort därefter fattade arbetsmiljöverket beslut om att den skulle få användas utan dispens året ut.

– De är väldigt avancerade, tänkta att användas i en krigssituation. De ser ju inte så där sympatiska ut kanske, men jag tror att man ska bortse ifrån det och tänka på vilket skydd de ger. De är väldigt säkra både för den som bär masken och den man ska hjälpa, säger Lars Klevensparr.

Utbildning ingår

En del av de masker som man räddade har nu delats ut till räddningstjänstens egen personal i Göteborg, för att användas i samband med larm där man kan stöta på smittade personer. Man har också delat med sig av masker till räddningstjänsten i Alingsås-Vårgårda, Kungälv, Öckerö.

Utöver det har Göteborgs stad, Kungsbacka kommun och Lerums kommun fått ett antal masker. I Göteborgs fall handlar det om 300 masker till stadens hemtjänstpersonal.

– Det känns jättebra att de kommer till nytta, säger Lars Klevensparr.

Räddningstjänsten kommer också att utbilda mottagarna så att de klarar av att använda skyddsmasken på ett korrekt sätt.

– De är ju inte bara någonting man fäster bakom örat som ett munskydd utan de måste handhas på rätt sätt. Dels finns de i olika storlekar och dels ska det monteras på filter.