Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

NU-sjukvården bekräftar coronafall i vårt område

NU-sjukvården har fått sina första positiva provsvar för coronaviruset. Någon eller några i ett resesällskap från Trollhättan och Vänersborg har testats positivt, enligt uppgifter till TTELA. Sammanlagt är det fyra personer som testats positivt på inom NU-sjukvården.

I ett mejl till anställda på en avdelning på Näl, som TTELA fått läsa, skriver en avdelningschef att någon eller några i ett resesällskap har testats positivt för coronaviruset.

Tre personer som arbetar på samma avdelning på Näl, var på en resa i norra Italien i förra veckan och kom hem i helgen. Någon eller några deltagare på resan har nu visat sig vara smittade av coronaviruset.

Karantän

Medarbetarna tillhör inte de som smittats men sitter i karantän och kommer att vara hemma under en längre tid, enligt deras chef.

– Dessa medarbetare tillhör inte de bekräftade fallen men har varit på samma resa, säger Niklas Claesson kommunikationschef på Näl.

Det står i mejlet som gått ut till avdelningsanställda att cheferna arbetar fortsatt nära smittskydd och infektionskliniken gällande de som varit ute och rest och det är därifrån de fått sina rekommendationer.

Försiktighetsåtgärd

– Vi har ett antal medarbetare som är hemma som en försiktighetsåtgärd, men det är inte speciellt många. Våra medarbetare får inte smitta patienter eller varandra. Det är viktigt att säga att de som är hemma inte har varit på jobbet efter att de gick på semester, säger Niklas Claesson.

Under eftermiddagen bekräftades sammanlagt 19 nya fall av coronaviruset i Västra Götaland. Totalt finns nu 48 personer som visat sig ha coronaviruset när de testats, sedan den 26 februari, då regionens första fall konstaterades.

NU-sjukvården fick sina fyra första fall bekräftade under tisdagseftermiddagen.

– Det jag kan bekräfta är att några är relaterade till en resa, säger Niklas Claesson.

Inte ringa i onödan

Kontaktspårning av närkontakter och andra personer som kan ha utsatts för smitta pågår under ledning av Smittskydd Västra Götaland.

– Alla nya fall är smittade utomlands. Nu fortsätter vi med det intensiva arbetet att identifiera, provta och omhänderta smittade, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg på Smittskydd Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Regionen vädjar också om att inte ringa 1177 i onödan. Om man har allmänna frågor om coronaviruset, hänvisar de till det nationella informationsnumret 11313 som är öppet dygnet runt.